kremowy sos z pieczarkami i szynką
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj i lekko osusz pieczarki. Pokrój w paski. Szynkę kroimy na długie kawałki.
2. Obierz cebulę i bardzo drobno posiekaj. Na patelni z grubym dnem rozgrzej masło i smaż cebulę na złoty kolor. Cebula powinna nie tylko zgasić, ale usmażyć. Dodaj szynkę i smaż jeszcze trochę. Następnie kładziemy grzyby. Czekamy, aż nadmiar płynu wyparuje i zarumieni się.
3. Dodaj ser do smażenia, powinien się stopić i wlać śmietanę. Sól nasze danie do smaku. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
włóż do miski i udekoruj zielenią.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g