kremowy sos grzybowy do spaghetti

delikatny, kremowy i bardzo satysfakcjonujący SOS! Ten sos można podawać ze spaghetti lub po prostu z makaronem. Idealny do urozmaicenia codziennego Dania. Kremowe danie o miękkiej konsystencji i aromacie grzybów wypełni zapach całego domu i połączy całą rodzinę przy jednym stole!
HalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 71 % 17 g
węglowodany 13 % 3 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

1. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wlej olej na patelnię z grubym dnem i smaż na niej cebulę na złoty kolor.

2. Pieczarki myjemy i kroimy w cienkie talerze i wysyłamy na patelnię do cebuli, wszystko razem mieszamy i smażymy. Na koniec sól i pieprz według własnych upodobań i dodaj posiekany czosnek.

3. Wlej śmietanę na patelnię, najlepiej weź co najmniej 20% tłuszczu i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj wytrawne białe wino i drobno posiekaną bazylię. Gotuj na małym ogniu, mieszając.

4. Wcieramy ser i wlewamy do sosu, ponownie mieszamy. Gdy ser się rozpuścił, nasze danie jest gotowe. Zdejmij z ognia i podawaj ze spaghetti.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy