skład / składniki
gotowanie krok po kroku
pokrój mięso na kawałki i razem z cebulą dwukrotnie przepuść przez maszynę do mięsa.
wlej bulion mięsny do mięsa mielonego w takiej ilości, w jakiej mięso go" zaakceptuje". Nadzienie powinno być soczyste. Dodaj przyprawy, suchą paprykę, sól, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, wymieszaj.
Mąkę przesiać na odpowiedniej powierzchni, zebrać w Kopiec. W środku zrób dziurę, w której wlej ciepłą wodę, wbij jajko, sól.
zagnieść bardzo twarde ciasto i pozostawić na pół godziny pod serwetką.
podziel ciasto na kawałki według ilości chinkali.
rozwałkuj każdy kawałek cienko w okrągłą tortillę. Umieść nadzienie na środku ciasta. Pod względem masy powinna być równa masie kawałka ciasta.
teraz Złóż ciasto w guzki i mocno zabezpiecz.
musisz gotować chinkali w taki sam sposób, jak pierogi - we wrzącej osolonej wodzie. Kiedy chinkali wypłynie na powierzchnię, możesz pozwolić im jeszcze się zagotować, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.
w Gruzji chinkali podaje się razem z mielonym czarnym pieprzem. Posypują je do woli.
chinkali świetnie komponują się z zimnym piwem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal / 100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g