chinkali z ciasta z mięsem

klasyczne danie z nadzieniem mięsnym dla miłośników kuchni gruzińskiej. Chinkali to klasyczne danie kuchni gruzińskiej, które jest przygotowywane z ciasta z nadzieniem mięsnym. Zwykle sam gotuję mięso mielone, mieszając wieprzowinę z wołowiną. Możesz kupić gotowe mięso mielone na pierogi.
ninaolaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 13 % 5 g
węglowodany 59 % 23 g
177 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

pokrój mięso na kawałki i razem z cebulą dwukrotnie przepuść przez maszynę do mięsa. 

wlej bulion mięsny do mięsa mielonego w takiej ilości, w jakiej mięso go" zaakceptuje". Nadzienie powinno być soczyste. Dodaj przyprawy, suchą paprykę, sól, drobno posiekaną natkę pietruszki i koperek, wymieszaj.

Mąkę przesiać na odpowiedniej powierzchni, zebrać w Kopiec. W środku zrób dziurę, w której wlej ciepłą wodę, wbij jajko, sól.

zagnieść bardzo twarde ciasto i pozostawić na pół godziny pod serwetką.

podziel ciasto na kawałki według ilości chinkali.

rozwałkuj każdy kawałek cienko w okrągłą tortillę. Umieść nadzienie na środku ciasta. Pod względem masy powinna być równa masie kawałka ciasta.

teraz Złóż ciasto w guzki i mocno zabezpiecz.

musisz gotować chinkali w taki sam sposób, jak pierogi - we wrzącej osolonej wodzie. Kiedy chinkali wypłynie na powierzchnię, możesz pozwolić im jeszcze się zagotować, a następnie wyjąć łyżką cedzakową.

w Gruzji chinkali podaje się razem z mielonym czarnym pieprzem. Posypują je do woli.

chinkali świetnie komponują się z zimnym piwem.


kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal / 100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy