skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kebab wołowy? Przygotuj produkty do mięsa mielonego. Weź miąższ wołowy. W razie potrzeby rozmrozić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj, osusz ręcznikami papierowymi, odetnij filmy i żyły. Pokrój na małe plasterki. Dwukrotnie przekręć wołowinę wraz z tłuszczem z ogona przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Umyj i osusz zioła (pietruszka, kolendra), obierz cebulę i czosnek. Zmiel te składniki w misce blendera lub posiekaj nożem tak drobno, jak to możliwe.
Krok 3:
W misce z mielonym mięsem dodaj mieszankę czosnkowo-cebulową.
Krok 4:
Sól, pieprz, dodaj resztę przypraw (Zira, mielona kolendra) i dobrze zagniataj mięso mielone przez 15 minut. Następnie zmiel mięso mielone w kulkę.
Krok 5:
Pokonaj masę mięsną na powierzchni roboczej co najmniej 10-15 razy. Aby to zrobić, rzuć piłkę z mielonego mięsa o stół. Zbierz powstałe ciasto ponownie w kulkę i kontynuuj rzucanie. Z powodu ubijania nadmiar powietrza jest usuwany z mięsa mielonego i okaże się jednorodny i dość lepki. Wstaw do lodówki na pół godziny do marynowania.
Krok 6:
Namocz długie drewniane szaszłyki w wodzie i pozostaw na 20 minut. Po tym nie będą się palić podczas smażenia. Zanurz ręce w oleju roślinnym. Uformuj mięso mielone w postaci cienkich kiełbas (średnica 3-4 cm) i umieść na szaszłykach. Dociśnij je do szpikulca tak mocno, jak to możliwe, aby się nie rozpadły. Staraj się również, aby w mięsie mielonym nie było pustek.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej rafinowany olej roślinny. Ułóż szaszłyki z kebabami i smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Określ gotowość w ten sposób - przebij mięso nożem: jeśli nóż łatwo wchodzi i płynie jasny sok, oznacza to, że jest gotowy, jeśli sok jest różowy lub czerwony-musisz kontynuować gotowanie.
Krok 8:
Przygotuj marynowaną cebulę. Jak marynować cebulę? Obierz cebulę, pokrój ją w cienkie półpierścienie. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Przenieś do durszlaka, sparz wrzącą wodą, a następnie natychmiast zalej zimną wodą, aby cebula zachowała swoją chrupkość. Umyte i wysuszone papierowymi serwetkami posiekaj warzywa, przenieś do cebuli, soli, pieprzu do smaku i wlej 9% octu stołowego.
Krok 9:
Bardzo delikatnie wymieszaj, uważając, aby nie złamać cebuli. Pozwól mu parzyć przez około 15 minut.
Krok 10:
Podawaj kebaby na gorąco z marynowaną cebulą, keczupem, świeżymi warzywami i ziołami. Smacznego!
w klasycznej wersji mięso nie przewija się przez maszynę do mięsa, ale jest bardzo drobno posiekane nożem lub siekierą. I tak będzie pysznie. Tłuszcz z ogona można zastąpić smalcem lub tłuszczem wieprzowym.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Chuda wołowina - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g