skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z filetem z kurczaka na patelni? Przygotuj jedzenie. Umyj warzywa i zioła, rozmroź filet z kurczaka (jeśli był zamrożony), spłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ryż jest lepszy niż okrągły, nie gotowany na parze. Weź zioła i przyprawy do smaku.
Krok 2:
Aby przygotować pilaw, weź szeroką patelnię z grubym dnem i wlej do niej olej roślinny. Weź rafinowany, bezwonny olej. Cebulę obrać, pokroić i włożyć na patelnię z olejem.
Krok 3:
Pokrój filet z kurczaka na równe średnie kawałki i umieść na patelni z cebulą. Filet można wziąć absolutnie dowolny-mam pierś, aw tym Pilawie nie jest sucha.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w cienkie paski. Umieść go na patelni z cebulą i filetem. Jeśli nie lubisz marchewki w paski, możesz zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Umieść patelnię na średnim ogniu, przykryj pokrywką. Dusić mięso z warzywami przez 7 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
Krok 6:
Aby ryż pilawowy nie sklejał się i nie zamieniał w owsiankę, dobrze go spłucz. Zrób to, polewając ryż ciepłą wodą i delikatnie pocierając go dłońmi. Następnie spuść wodę i ponownie napełnij ją czystą. Zrób to do czystej wody. Dzięki tej metodzie skrobia jest zmywana, co sprawia, że ryż jest lepki.
Krok 7:
Umieść ryż na patelni ze smażonymi warzywami, polędwicą i spłaszcz.
Krok 8:
Wlej gorącą wodę na patelnię, sól, pieprz i wymieszaj.
Krok 9:
Dodaj suchą Adjikę na patelnię. Możesz zastąpić go berberysem, zirą lub mieszanką przypraw do pilawu.
Krok 10:
Drobno posiekaj warzywa i dodaj do patelni z pilawem.
Krok 11:
Umyj czosnek i bez obierania włóż do ryżu.
Krok 12:
Doprowadź wszystko do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj pilaw przez 25 minut, aż ryż się ugotuje. Podczas gotowania nie mieszaj pilawu, aby nie zamienił się w owsiankę.
Krok 13:
Zdejmij pilaw z ognia i pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem. W tym czasie ryż wchłonie całą ciecz i osiągnie pożądany stan. Zdejmij pokrywkę i zamieszaj.
Krok 14:
Przenieś pilaw na duży talerz, połóż ząbki czosnku na wierzchu i podawaj.
Krok 15:
Smacznego!
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g