skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć stek z piersi kurczaka na patelni? Przygotuj jedzenie. Stek okaże się bardziej soczysty i smaczniejszy, jeśli weźmiesz Schłodzone mięso, z zamrożonego może wyjść na sucho. Przede wszystkim umyj pierś kurczaka, osusz i pokrój każdy filet wzdłuż na dwie części.
Krok 2:
Następnie przetwarzaj steki z obu stron za pomocą specjalnego narzędzia do gotowania — zmiękczacza. Wykonuje małe nacięcia na górnej warstwie mięsa. Wykonuj cięcia parami prostopadle. To znaczy pionowo lub poziomo. Zdjęcie pokazuje uzyskany w ten sposób wzór kwadratów. Jeśli nie masz takiego narzędzia, często nakłuwaj filety widelcem. Dzieje się tak, aby mięso lepiej wchłaniało sól i przyprawy.
Krok 3:
Przenieś piersi z kurczaka do miski i przykryj zimną wodą lub wodą o temperaturze pokojowej. Powinien pokrywać całe mięso. Dodaj sól i wymieszaj solankę. Dokręć miskę folią spożywczą i pozostaw w lodówce na dwadzieścia minut. Jeszcze lepiej-przez pół godziny.
Krok 4:
Po tym czasie spuść wodę. I pamiętaj, aby osuszyć filet ręcznikami papierowymi, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie duszony.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię z niskimi bokami na dużym ogniu. Dodaj olej roślinny i dobrze go podgrzej. Zmniejsz ogień do średniego. Umieść pierwszą partię steków na patelni.
Krok 6:
Gdy mięso zrumieni się z jednej strony, odwróć je na drugą. Zajęło mi to około czterech minut.
Krok 7:
Na każdy stek nałóż trochę drobno startego czosnku i posyp włoskimi ziołami. Lub inne przyprawy do smaku. Grilluj stek z drugiej strony również przez 4 minuty.
Krok 8:
Następnie na każdy kawałek mięsa nałóż trochę masła. A gdy rozpuści się ponad połowę, ponownie Odwróć steki. Trzymaj je w ogniu przez kolejną dosłownie minutę i natychmiast podawaj. Warzywa lub sałatka są idealne jako dodatek do nich. Smacznego!
ten przepis został udostępniony w sieci przez szefa kuchni, który lamentował, zastanawiając się, dlaczego do tej pory! dla wielu jest to taki problem — usmażyć soczystą pierś z kurczaka?!
wyrażam mu szczerą wdzięczność. W końcu od tego czasu gotuję steki z kurczaka tylko w ten sposób. I to zawsze sukces.
zamiast zwykłej patelni można użyć patelni grillowej. Tak więc na powierzchni steków będzie można na przykład uformować piękny rumiany wzór-komórkę.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g