kurczak tytoniowy w adjika z masłem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
tak więc tuszę kurczaka kroimy wzdłuż brzucha, kładziemy z tyłu do góry i kilka razy dobrze mijamy młotkiem, aby pokonać mięso, aby tusza stała się płaska (nie przesadzaj!). Skórka kurczaka powinna być na miejscu, dlatego lepiej ją posmarować, aby usunąć wszystkie włosy i pióra. Teraz dokładnie pokryj tuszę adjiką po obu stronach. Ta przyprawa sama w sobie jest słona, więc sól można dodać tylko do smaku. Wrzucamy masło na patelnię, kładziemy kurczaka, zamykamy talerzem i kładziemy prasę na wierzchu (w takim przypadku mam odpowiedni kamień z brzegu morskiego). Pełne ugotowanie każdej strony kurczaka zajmie około 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g