kawior grzybowy na zimę z zieloną cebulą

świetny pomysł na przekąskę na zimę! Pasuje do każdego stołu! Aby uzyskać doskonały kawior z grzybów na zimę, wybieramy silne, świeże grzyby z całymi nogami. Nawiasem mówiąc, ten przepis kulinarny odziedziczyłem po mojej babci. Bardzo lubiła zbierać grzyby. To tradycyjna kuchnia rosyjska, o ile wiem.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 2 g
tłuszcze 55 % 6 g
węglowodany 27 % 3 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel lekko suszone grzyby

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podsmaż cebulę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, szczypiorek, pieprz i ocet

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz grzyby z cebulą

  7. Krok 7:

    Krok 7.

na początek sortujemy grzyby miodowe, po ich dokładnym umyciu i gotujemy do miękkości. Po spuszczeniu wody z grzybów i wysłaniu ich na patelnię do smażenia oleju roślinnego. Smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Gdy to się stanie, usuń, pozwól ostygnąć i przepuść przez maszynę do mięsa. Pokrój bardzo drobno cebulę i usmaż ją w oleju, w którym wcześniej usmażono grzyby miodowe. Sól i pieprz do smaku, na samym końcu gotowania dodaj posiekaną zieloną cebulę. Trzymamy w ogniu przez około minutę, zalewamy octem, smażymy przez kolejną minutę, mieszając i natychmiast usuwamy. Wymieszaj grzyby z cebulą i włóż je do przygotowanych słoików. Oddzielnie rozgrzej olej słonecznikowy i napełnij nim grzyby, aby całkowicie je zamknąć. Sterylizujemy słoiki, a następnie zwijamy. Takie jedzenie jest zwykle przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. Służy zarówno jako gotowa przekąska, jak i jako nadzienie do ciast. Zasadniczo z takich grzybów można nawet ugotować zupę, tylko dodać je na samym końcu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy