skład / składniki
gotowanie krok po kroku
na początek sortujemy grzyby miodowe, po ich dokładnym umyciu i gotujemy do miękkości. Po spuszczeniu wody z grzybów i wysłaniu ich na patelnię do smażenia oleju roślinnego. Smażyć, aż cała woda z grzybów wyparuje. Gdy to się stanie, usuń, pozwól ostygnąć i przepuść przez maszynę do mięsa. Pokrój bardzo drobno cebulę i usmaż ją w oleju, w którym wcześniej usmażono grzyby miodowe. Sól i pieprz do smaku, na samym końcu gotowania dodaj posiekaną zieloną cebulę. Trzymamy w ogniu przez około minutę, zalewamy octem, smażymy przez kolejną minutę, mieszając i natychmiast usuwamy. Wymieszaj grzyby z cebulą i włóż je do przygotowanych słoików. Oddzielnie rozgrzej olej słonecznikowy i napełnij nim grzyby, aby całkowicie je zamknąć. Sterylizujemy słoiki, a następnie zwijamy. Takie jedzenie jest zwykle przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu. Służy zarówno jako gotowa przekąska, jak i jako nadzienie do ciast. Zasadniczo z takich grzybów można nawet ugotować zupę, tylko dodać je na samym końcu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g