skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i zioła. Marchewki-na tarce.
Krok 2:
Umieść cebulę i czosnek na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym i smaż, aż się zrumienią. Następnie wyjmij cebulę łyżką cedzakową i odłóż na bok.
Krok 3:
Na patelni z pozostałym olejem ułóż kawałki kurczaka i smaż ze wszystkich stron na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Przenieś kurczaka na talerz.
Krok 4:
Na patelnię włożyć grzyby i marchewkę i smażyć przez 5-7 minut. W razie potrzeby dodaj olej.
Krok 5:
Wróć kurczaka i cebulę na patelnię z grzybami. Wymieszać.
Krok 6:
Sól i pieprz, posyp mąką i dokładnie wymieszaj, smażąc wszystko w mące.
Krok 7:
Dodaj wodę, posiekane warzywa, dokładnie wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez 5-7 minut.
Krok 8:
Dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, zagotuj. Zdejmij sos z ognia i odstaw pod przykryciem na 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g