duszona marchewka ze śliwkami
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do gotowania. Sortujemy, dokładnie myjemy suszone śliwki i rodzynki, obieramy, myjemy marchewki.
Krok 2:
Marchewki myjemy, obieramy i drobno kroimy w paski, kostki lub krążki o grubości 0,5 cm.
Krok 3:
Smażyć marchewki w rondlu z olejem na dużym ogniu przez 10 minut, mieszając.
Krok 4:
Dodaj śliwki i rodzynki do marchwi.
Krok 5:
Po 5 minutach dodaj cukier, dodaj cynamon, miód.
Krok 6:
Wlej wodę do szklanki (wlej tyle wody do garnka, aby lekko przykryła żywność). Doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu, pod pokrywką.
Krok 7:
Sól, dobrze pieprz, posyp sokiem z cytryny (lub limonki). Gotuj z otwartą pokrywką przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. To wszystko, danie jest gotowe. Ochłodź, pozwól mu się zaparzyć i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g