duszona marchewka ze śliwkami

nieoczekiwanie przyjemne połączenie smaków, pikantny deser: polizasz palce. Wziąłem to danie przypadkowo: w domu było dużo marchewki. Nie myślałem ani nie spodziewałem się, że marchewki będą dobre na deser. I oto jest odkrycie: danie okazało się niesamowite, jak pyszne! Zapomnieliśmy o nim tego wieczoru i jedliśmy rano na deser. Jedli wszystko na raz w trójkę, a także uważali, że to za mało...:))) Zrozumiałem, że ważnymi warunkami przy przygotowywaniu tego dania jest zgodność z technologią, produkty wysokiej jakości, odparowanie nadmiaru wilgoci podczas duszenia przez ponad godzinę. I ważne: bardzo dobrze, że na początku zapomnieliśmy o daniu, zostało ono zaparzone, stało się jeszcze bardziej aromatyczne i nasycone smakiem, a konsystencja jest po prostu cudem, przypominało miękką marmoladę lub gęsty dżem. Co więcej, oświeciłem się przed przygotowaniem tego cudownie smacznego, pachnącego Dania, czytając o nim w Internecie. Dowiedziałem się, że to danie kuchni żydowskiej nazywa się Tsimes. Istnieje kilka opcji przygotowania tego deseru. Przed tobą-jeden z nich. Spróbuj I ty, mam nadzieję, że spodoba ci się ten deser!
mama słodyczeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 88 % 42 g
223 kcal
IG: 26 / 21 / 52

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania. Sortujemy, dokładnie myjemy suszone śliwki i rodzynki, obieramy, myjemy marchewki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki myjemy, obieramy i drobno kroimy w paski, kostki lub krążki o grubości 0,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć marchewki w rondlu z olejem na dużym ogniu przez 10 minut, mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śliwki i rodzynki do marchwi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 5 minutach dodaj cukier, dodaj cynamon, miód.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do szklanki (wlej tyle wody do garnka, aby lekko przykryła żywność). Doprowadzić do wrzenia, gotować godzinę na małym ogniu, pod pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, dobrze pieprz, posyp sokiem z cytryny (lub limonki). Gotuj z otwartą pokrywką przez kolejne 15-20 minut na średnim ogniu. To wszystko, danie jest gotowe. Ochłodź, pozwól mu się zaparzyć i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy