Souvlaki z figami
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Za pomocą małego ostrego noża odetnij wierzchołki fig "ogonem". Usuń trochę miąższu ze środka.
Krok 2:
Pokrój fetę na 18 identycznych kostek. Włóż jedną kostkę do każdej jagody. Kup do tego dania najbardziej soloną fetę, jaką znajdziesz. Jeśli to nie zadziała, zastąp go miękkim, nieostrym serem.
Krok 3:
Paski boczku przeciąć na pół. Połóż na każdym liść szałwii, na wierzchu nadziewane figi.
Krok 4:
Zawiń jagody w boczek i nawlecz na drewniane szaszłyki namoczone w zimnej wodzie. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, usmaż Souvlaki, 2 min. z każdej strony. Podawaj jako gorącą przekąskę do wytrawnego białego lub czerwonego wina.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Figi - 49 kcal/100g
- Szałwia - 315 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g