skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włącz rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj patelnię grillową olejem roślinnym i rozgrzej.
Krok 2:
Umyj paprykę, usuń łodygę i nasiona. Pokroić w krążki o grubości ~0,5-1 cm.
Krok 3:
Umyj kalafior i pokrój w steki o grubości ~2-2, 5 cm.
Krok 4:
Posmaruj kapustę i pieprz sosem azjatyckim (przepis poniżej) i umieść na patelni grillowej, smaż z obu stron, aż pojawią się różowe paski. Ponownie przełożyć do naczynia do pieczenia, posmarować sosem. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Krok 5:
Sos: do rondla należy wlać sos sojowy, ocet, sok pomarańczowy, dodać keczup i cukier. Wymieszaj wszystkie składniki. Doprowadzić mieszaninę w rondlu do wrzenia na średnim ogniu, wlać, ciągle mieszając, skrobię rozcieńczoną w wodzie i zagotować sos, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj przyprawy i przyprawy do smaku. Wyjmij sos z pieca. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g