Sałatka z wątróbką i gruszką
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
opłucz wątróbkę drobiową, usuń wszystkie filmy i żyły. Pokrój w porcje i osusz na ręczniku papierowym.
gruszki obierz i pokrój w plastry o średniej grubości, pomidory koktajlowe na pół. Do sosu sojowego dodaj miód i wymieszaj.
dobrze rozgrzej olej na patelni. Wymieszaj wątrobę z bazylią. Zwiń kawałki wątroby w mące i szybko usmaż je na średnim ogniu, aż będą złote.
w głębokim talerzu sałatkowym ułóż plasterki gruszki i pomidory. Dodaj wątrobę i polej sosem sojowym z miodem. Delikatnie wymieszaj, nie uszkadzając plasterków. Podawaj natychmiast.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g