ryba w marynacie po indyjsku

pyszna ryba o zapachu indyjskich przypraw. Ryba przygotowana według tego przepisu okazuje się niezwykle delikatna, z chrupiącą ostrą skórką. Połączenie przypraw i przypraw nadaje prostemu daniu niepowtarzalny egzotyczny smak.
RookwoodAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 16 % 4 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do marynaty pokrój cebulę na małe kawałki, usuń wszystkie nasiona z ostrej papryki. Mały kawałek świeżego imbiru obrać i zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj cebulę, czosnek, ostrą paprykę, kolendrę i wszystkie przyprawy w blenderze na puree. Wlej dwie łyżki świeżego soku z cytryny. Jeśli marynata okaże się zbyt gęsta, możesz dodać kilka łyżek wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety rybne opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, posmaruj marynatą po obu stronach i pozostaw na 10-15 minut, aby ryba nasyciła się aromatem przypraw i przypraw.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej kilka łyżek oleju roślinnego na patelni i smaż rybę na średnim ogniu, 4-5 minut z każdej strony.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś rybę na ręcznik papierowy, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu i podawaj. Do dekoracji można przygotować ryż lub sałatkę warzywną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy