Sałatka z gotowanego dorsza z jajkiem ziemniaczanym i cebulą

niesamowicie piękna sałatka na każdą okazję! Sałatka z gotowanego dorsza z jajkiem ziemniaczanym i cebulą to wspaniałe połączenie dość prostych potraw o najdelikatniejszym pysznym smaku. A jego wspaniała niezwykła prezentacja z pewnością sprawi, że to danie będzie gwoździem programu na każdym świątecznym stole.
LudaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 20 % 4 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

jak zrobić sałatkę z gotowanego dorsza z jajkiem ziemniaczanym i cebulą?

1. Dorsz pokroić i ugotować. Postaw garnek z rybą na ogniu i zagotuj. Następnie łyżką cedzakową Usuń powstałą pianę. Dodaj sól, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotuj rybę przez około 15-20 minut na małym ogniu z zamkniętą pokrywką.

2. Oczyść i umyj warzywa. W małym rondlu zagotuj wodę, włóż ziemniaki i gotuj do miękkości (ale nie rozgotuj!). Odcedź i ostudź ziemniaki. Pokrój ziemniaki na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce. Pokrój obraną cebulę w cienkie półpierścienie.

3. Jajka ugotować na twardo. Następnie ostudź, zanurzając je w zimnej wodzie. Pokrój jajka w drobną kostkę.

4. Zetrzyj ser na grubej tarce.

5. Wyjmij ugotowaną rybę z bulionu (można jej użyć do przygotowania innego dania) i ostudź. Oddziel filety z dorsza od pestek i pokrój na małe kawałki.

6. W dużej misce połącz wszystkie składniki sałatki: ziemniaki, jajka, cebulę, ser i ryby. Wszystko dobrze wymieszaj.

7. W osobnej misce wymieszaj sos sałatkowy-śmietanę i majonez w równych proporcjach i dopraw sałatkę powstałym sosem. Wszystko dobrze wymieszaj. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw sałatkę solą.

8. Ostrożnie przełóż sałatkę przez pierścień do formowania (lub w jakikolwiek inny sposób) na ładne talerze. Gotowa sałatka z gotowanego dorsza z ziemniakami, jajkiem i cebulą udekoruj figurowo pokrojoną marchewką i gałązkami pietruszki. Pokrój duże oliwki (bez pestek) wzdłuż na koła i ułóż je wzdłuż krawędzi sałatki.

smacznego!

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Dorsz wędzony na gorąco - 115   kcal/100g
  • Dorsz smażony - 111   kcal/100g
  • Dorsz pieczony - 90   kcal / 100g
  • Dorsz wędzony - 94   kcal/100g
  • Dorsz gotowany - 78   kcal/100g
  • Dorsz z grilla - 172   kcal/100g
  • Dorsz świeży - 78   kcal/100g
  • Dorsz solony - 98   kcal/100g
  • Dorsz duszony - 101   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy