skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz i ugotuj ziemniaki. Sól podczas gotowania, zmniejsz ogień, zagotuj, gdy ziemniaki staną się luźne.
Krok 2:
Odcedź 90% wody, zetrzyj ziemniaki (niekoniecznie do puree), dodaj masło i jajka. Wymieszać.
Krok 3:
Ugotuj wieprzowinę, ostudź i
Krok 4:
Rozłóż mięso na włókna lub pokrój na małe kawałki.
Krok 5:
Na patelni wymieszaj pomidora, paprykę i marchewkę z solą i pieprzem, smaż lekko na oliwie z oliwek
Krok 6:
Zetrzyj ser na tarce kurpiowej.
Krok 7:
Weź naczynie do pieczenia, natrzyj masłem, rozłóż warstwa po warstwie: najpierw warstwa ziemniaków,
Krok 8:
Po-mielona wieprzowina,
Krok 9:
Następny-warzywa z patelni, po-znowu warstwa ziemniaków,
Krok 10:
Posyp wszystko startym serem.
Krok 11:
Włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180gr. przez 35 minut i gotowe.
Krok 12:
Przez pierwsze 20 minut przykrywam ser folią, aby się nie przypalił.
Krok 13:
Najsmaczniejsze jest zjedzenie tego ciasta ze śmietaną. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 264 kcal/100g