Klasyczna zapiekanka ziemniaczana z wieprzowiną

Mężczyzna zostanie podbity! Prosty przepis na pyszną zapiekankę! W tym przepisie możesz fantazjować, dodać mu francuskiego smaku za pomocą pieczarek lub doprawić czerwoną papryką po meksykańsku, bazylią po włosku lub greckim przysmakiem bezpośrednio upiec oliwki w cieście. Fantazjuj! To interpretacja klasycznego placka ziemniaczanego dla miłośników "wszystkiego z wieprzowiną". Zapiekanka ziemniaczana z mięsem.
JANORAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 8 g
tłuszcze 24 % 5 g
węglowodany 38 % 8 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz i ugotuj ziemniaki. Sól podczas gotowania, zmniejsz ogień, zagotuj, gdy ziemniaki staną się luźne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odcedź 90% wody, zetrzyj ziemniaki (niekoniecznie do puree), dodaj masło i jajka. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj wieprzowinę, ostudź i

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż mięso na włókna lub pokrój na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni wymieszaj pomidora, paprykę i marchewkę z solą i pieprzem, smaż lekko na oliwie z oliwek

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na tarce kurpiowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź naczynie do pieczenia, natrzyj masłem, rozłóż warstwa po warstwie: najpierw warstwa ziemniaków,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po-mielona wieprzowina,

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następny-warzywa z patelni, po-znowu warstwa ziemniaków,

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp wszystko startym serem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180gr. przez 35 minut i gotowe.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przez pierwsze 20 minut przykrywam ser folią, aby się nie przypalił.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Najsmaczniejsze jest zjedzenie tego ciasta ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Polędwica wieprzowa - 264   kcal/100g

Podobne przepisy