skład / składniki
metoda gotowania
Przygotuj składniki. Mięso wołowe jest twarde i suche, dlatego wymaga długiego czasu gotowania. Ale dania z niego są bardzo smaczne. Lepiej jest wziąć młodą wołowinę, wtedy mięso po ugotowaniu stanie się delikatne i soczyste. Kawałek mięsa jest dobrze umyty, można go nawet namoczyć, pozostawić na kilka godzin w zimnej wodzie. Pokrój mięso na małe kostki, umyj je ponownie. Połóż kawałki mięsa na ręczniku papierowym, pozwól im wyschnąć.
umyj orzechy włoskie, osusz je w kuchence mikrofalowej lub na suchej patelni. Drobno posiekaj orzechy nożem lub posiekaj blenderem.
moje suszone śliwki, zalej gorącą wodą, pozostaw na 15 minut, aby lekko się spuchły. Suszone śliwki suszymy na ręczniku papierowym. Pokrój suszone śliwki na dwie lub cztery części, w zależności od wielkości suszonych owoców.
połóż kawałki mięsa na suchej patelni z grubym dnem, przykryj pokrywką, pozwól mięsu ugasić się we własnym soku. Następnie zdejmij pokrywkę, odparuj płyn z mięsa na średnim ogniu. Gdy płyn wyparuje, wlej olej roślinny, smaż mięso na złoty kolor, obracając je. Dodaj suszone śliwki, sól do mięsa, zalej wodą, aby zakryła zawartość patelni. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso z suszonymi śliwkami na małym ogniu przez około 1 godzinę. Następnie dodaj orzechy włoskie, pozostaw łyżeczkę posiekanych orzechów do podania dania. Do smaku dodajemy czarny mielony pieprz, można również wzbogacić smak ulubionymi przyprawami lub ziołami. Jeśli ciecz wyparuje, wlej trochę wody, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut. Rozłóż mięso na talerzu, posyp pozostałymi posiekanymi orzechami.
podawaj wołowinę ze śliwkami i orzechami włoskimi do stołu. W razie potrzeby możesz przygotować przystawkę do mięsa, ziemniaki, zboża lub duszone warzywa będą z nim dobrze połączone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g