skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Krok 3:
Umyj kurczaka i odetnij nadmiar kości. Nie będziemy jej potrzebować.
Krok 4:
Pokrój cebulę w ćwiartki.
Krok 5:
Pomidory należy obrać, w tym celu wykonuję płytkie nacięcia krzyżowe ostrym nożem i zanurzam w rondlu z wrzącą wodą na 30-40 sekund. Wyjmuję, obieram i drobno kroję w kostkę.
Krok 6:
Drobno posiekaj czosnek i kolendrę.
Krok 7:
Kurczaka należy smażyć na złoty kolor na suchej patelni bez przykrycia.
Krok 8:
Zaczynam robić SOS. Biorę kolejną patelnię lub patelnię z wysokimi bokami. Ponieważ kurczak i pomidory dadzą później dużo soku. Dodaj 2 łyżki.olej. W roztopionym maśle przełóż cebulę i smaż do miękkości, zajmuje mi to 2 minuty. Dodaj pomidory do cebuli, wymieszaj i pozostaw do duszenia pod pokrywką przez 3-5 minut.Dodaj 2 łyżki. l pasta pomidorowa i tusza przez kolejne 2 minuty.
Krok 9:
Kładę smażonego kurczaka ze wszystkich stron i tuszy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.
Krok 10:
Rozłóż czosnek, pieprz, sól, chmiel-suneli do naszej mieszanki i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 25-30 minut na małym ogniu, patrz ilość odparowanej cieczy.
Krok 11:
Dodaj połowę świeżej kolendry, wymieszaj. Chakhokhbili jest gotowy! Podczas serwowania posyp pozostałymi ziołami. Smacznego!
chakhokhbili-gulasz drobiowy, narodowe danie Gruzińskie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g