skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny kharcho z wołowiny? Przygotuj potrzebne produkty. Jeśli chcesz, aby zupa była jak najbardziej zbliżona do oryginału, lepiej wziąć je wszystkie bez wymiany. Jeśli nie masz żadnych produktów, ugotuj zupę kharcho bez nich, nadal będzie pyszna.
Krok 2:
Lepiej jest wziąć mięso z kością, aby bulion był bardziej bogaty. Umyj go i włóż do rondla. Napełnij mięso przefiltrowaną lub butelkowaną wodą, około trzech litrów.
Krok 3:
Umieść na kuchence i zagotuj na średnim ogniu, usuwając piankę łyżką cedzakową. Zmniejsz ogień, dodaj trochę soli do bulionu, przykryj garnek pokrywką i gotuj.
Krok 4:
Podczas gotowania bulionu zrób smażenie. Natknąłem się na przepisy, w których warzywa wkłada się od razu do bulionu, ale smaczniejsze i piękniejsze jest dodawanie smażonych. Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 5:
Na patelni lekko podgrzej olej roślinny, włóż cebulę i podsmaż na małym ogniu, doprowadzając do przezroczystości.
Krok 6:
Dodaj sos pomidorowy, tkemali i adjika do cebuli, wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw na małym ogniu przez około dziesięć minut. Uważaj na adżikę-jest bardzo ostra, nie wkładaj od razu całej łyżki, najpierw spróbuj, a następnie zgłoś się, jeśli to konieczne. Jeśli twoja Adjika jest bardzo słona, sól może w ogóle nie być potrzebna.
Krok 7:
Gdy mięso będzie w pełni ugotowane, po dwóch godzinach wyjmij je z bulionu. Przenieś całą pieczeń do bulionu, włóż wszystkie przyprawy i przyprawy, spróbuj soli. W razie potrzeby dosolij. Ryż opłucz kilka razy w chłodnej wodzie, a następnie dodaj do zupy. Gotuj przez około piętnaście minut.
Krok 8:
Oddziel mięso od kości i pokrój na małe kawałki. Przenieś je z powrotem do zupy. Możesz wziąć mięso pokrojone na duże kawałki naraz w porcjach, a następnie nie musisz go już ciąć.
Krok 9:
Dobrze posortuj orzechy włoskie, aby nie spadły skorupy i przegrody, osusz na suchej patelni i dobrze zmiel w moździerzu.
Krok 10:
Opłucz warzywa, osusz. Obierz czosnek. Drobno posiekaj warzywa razem z czosnkiem.
Krok 11:
Przenieś przygotowane orzechy i mieszankę czosnku do zupy, zagotuj, wyłącz ogrzewanie. Niech Kharcho stanie trochę, ryż dobrze puchnie, a wszystkie smaki mieszają się ze sobą.
kharcho z wołowiny Classic to tradycyjne danie narodowej kuchni gruzińskiej, które jest tłumaczone jako "zupa wołowa". Jest to gęsta, pikantna, pikantna zupa z dużą ilością mięsa z dodatkiem ryżu, orzechów włoskich, czosnku, przypraw i warzyw. Zwykle używa się tylko cebuli i pomidorów, a sos z kwaśnych śliwek - tkemali. To on nadaje Kharcho niezbędną kwaskowatość. Spróbuj go ugotować - to prawdziwe męskie danie!
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal / 100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal / 100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal / 100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g