skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę wołową kharcho z ryżem? Przygotuj składniki. Lepiej jest wziąć okrągły ryż - w zupie wygląda lepiej, nie gotuje się. Woda-butelkowana lub filtrowana. Jeśli chcesz, możesz zastąpić wołowinę innym mięsem. Warzywa i zioła umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Umyj wołowinę i pokrój na średnie kawałki. Przenieś pokrojone mięso do garnka, w którym ugotujesz zupę.
Krok 3:
Cebulę obrać i włożyć do garnka z całym mięsem. Dodaj sól i pieprz.
Krok 4:
Wlej 2 litry wody do garnka. Postaw garnek na ogniu, zagotuj wodę i gotuj mięso przez około 1 godzinę, od czasu do czasu usuwając pianę. Określ dokładny czas gotowania na kuchence.
Krok 5:
Podczas gotowania mięsa dokładnie opłucz ryż w zimnej wodzie.
Krok 6:
Drobno posiekaj orzechy włoskie.
Krok 7:
Obierz czosnek, a także drobno posiekaj.
Krok 8:
Umyj kolendrę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 9:
Gdy mięso się ugotuje, dodaj ryż do bulionu, gotuj przez około 7 minut na średnim ogniu. Jeśli bulion mocno się zagotuje, lekko zmniejsz ogień.
Krok 10:
Następnie dodaj do zupy tkemali, posiekane orzechy, mielony czosnek, adjika, chmiel suneli i czarny mielony pieprz. Posmakuj zupy i w razie potrzeby dopraw do soli. Wymieszaj, zagotuj i gotuj jeszcze przez kilka minut. Adjika nie może w ogóle dodać, jeśli Tkemali jest już ostry. Mój tkemali był praktyczny, nie ostry, więc dodałem Adjikę.
Krok 11:
Na samym końcu dodaj posiekaną kolendrę do Kharcho.
Krok 12:
Zdejmij garnek z pieca, przykryj i pozostaw zupę na około 15 minut. Smacznego!
charakterystyczną cechą tego Narodowego gruzińskiego Dania od innych zup mięsnych jest użycie tylko wołowiny (w języku gruzińskim "dzrohis hortsi harshot "oznacza" zupę wołową"), śliwek tkemali i startych orzechów włoskich.
zgodnie z "klasycznym" przepisem tych trzech składników nie można usunąć z naczynia ani zastąpić innymi. I chociaż często, wskazując przepis na Kharcho, określa się, do którego obszaru Gruzji należy przepis (są zupy kharcho po gruzińsku, po megrelsku itp.), te trzy składniki pozostają niezmienione. To podstawa.
dozwolone jest zastąpienie sosu tkemali świeżą śliwką wiśniową.
w Rosji istnieje pewien mit, że gruzińskie potrawy to przede wszystkim pikantne potrawy. A kharcho w jadalniach i kawiarniach jest czasami podawane zbyt ostro. Chociaż nie jest to do końca poprawne. Gotowa zupa powinna być pikantna, a nie pikantna. W Gruzji generalnie preferują potrawy z dużą ilością niuansów smakowych, więc próba odtworzenia smaku gruzińskiego dania, po prostu dodając więcej ostrej papryki do garnka, nie zadziała. Konieczne jest stosowanie aromatycznych ziół i gotowych mieszanek przypraw, na przykład chmielu suneli.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
Ilość wody podaną w przepisie można zmniejszyć lub zwiększyć według własnego uznania, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać gęstszą, czy cieńszą zupę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g