skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kaszę gryczaną z wątrobą? Przygotuj produkty według listy. Umyj cebulę i marchewkę, obierz. W razie potrzeby rozmrozić wątrobę wołową, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie spłucz. Wlej trochę słodzonej wody do miski i pozostaw do namoczenia na około 1 godzinę lub dłużej. W tym czasie stanie się bardziej miękki, delikatniejszy, bardziej soczysty, gorycz i nieprzyjemny zapach odejdą. Po 1 godzinie spuść wodę.
Krok 2:
Zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą.
Krok 3:
To danie najlepiej gotować w kotle lub kaczątku. Wlej rafinowany olej roślinny do kaczątka i ułóż cebulę z marchewką. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 4:
Namoczoną wątrobę, Przenieś z miski na deskę do krojenia. Usuń drogi żółciowe, filmy.
Krok 5:
Pokrój wątrobę w dużą kostkę.
Krok 6:
Wyślij posiekaną wątrobę do kaczątka do warzyw, dodaj trochę ognia. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.
Krok 7:
Podczas smażenia warzyw z wątrobą dokładnie spłucz i posortuj kaszę gryczaną.
Krok 8:
Podczas smażenia posolić wątrobę z warzywami i dodać przyprawy.
Krok 9:
Smażyć wątrobę z warzywami, mieszając, na małym ogniu.
Krok 10:
Następnie ułóż umytą kaszę gryczaną na wierzchu. Nie mieszaj z wątrobą.
Krok 11:
Wygładź powierzchnię gryki i napełnij gorącą wodą. Na dwie szklanki gryki dodaj 4 szklanki wody. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę o neutralnym smaku, ponieważ jeśli użyjesz wody z kranu, może nadać potrawie nieprzyjemny zapach.
Krok 12:
Przykryj szczelnie kaczątko i gotuj kaszę gryczaną z wątróbką na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 13:
Danie jest gotowe, gdy woda całkowicie wyparuje. Podczas procesu marszczenia nie podnoś pokrywy. Wymieszaj gotowe danie przed podaniem.
Krok 14:
Ułóż gorącą kaszę gryczaną z wątrobą na talerzach i podawaj na lunch lub kolację.
jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.
kaszę gryczaną można zastąpić dowolnym innym zbożem. Czas gotowania w tym przypadku może się zmienić w jednym lub drugim kierunku. Nie zapominaj, że niektóre zboża (na przykład jęczmień perłowy) wymagają wstępnego namaczania.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal/100g