zupa Tom Yam Classic w domu

Jasna, pikantna, bogata zupa tajska! Tom Yam można zjeść w prawie każdej kawiarni i restauracji w Tajlandii. Jest oferowany w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Ta zupa jest bez przesady uważana za najbardziej pikantną i bardzo zdrową!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
33 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę Tom Yam w domu? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W oryginale do zupy używa się trawy cytrynowej, liści limonki kaffir i galangalu. Jeśli zamiast limonki kaffir można wziąć skórkę z limonki, a zamiast imbiru galangal, lepiej nie zastępować trawy cytrynowej niczym, nadaje wyjątkowy specjalny aromat. Z grzybów użyj shiitaki, boczniaków lub pieczarek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Oczyść Skorupiaki ze skorupek, głów i ogonów, Usuń żyłę główną z tyłu każdej krewetki. Nie wyrzucaj muszli i głów, nadal będą nam przydatne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Narwij czapki boczniaków rękami w dowolnych kawałkach, lepiej nie używać sztywnych nóg do zupy. Pokrój lemograss na pół, a imbir (galangal) na cienkie talerze. Obierz czosnek i cebulę, spłucz czystą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej zimną wodę do rondla (dodałem nieco mniej niż półtora litra, ponieważ lubię gęstsze zupy), postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu Wrzuć muszle, ogony i głowy krewetek do garnka. Zmniejsz płomień do średniego i gotuj bulion przez około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, drobno posiekaj czosnek, uwolnij papryczkę chili z nasion i pokrój dowolnie. W przepisie wykorzystano suche strąki ostrej papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli zamiast arkuszy kaffiru z limonki używasz skórki z limonki, zetrzyj ją na drobnej tarce. Do zupy wziąłem skórkę z połowy limonki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę, czosnek i chili do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, gotuj przez około trzy do czterech minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Załaduj smażoną cebulę z czosnkiem do blendera, dodaj trochę wody i zmiel wszystko na gładką pastę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odcedź bulion lub wyjmij muszle łyżką cedzakową. Wyślij pastę cebulową, trawę cytrynową, skórkę z limonki i imbir na patelnię. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do średniego i gotuj przez około 7-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz kolendrę i pokrój niezbyt grubo.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po wyznaczonym czasie dodaj boczniaki i sos rybny do garnka. Stopniowo wlewaj sos rybny i spróbuj soli. Możesz potrzebować nieco mniej sosu niż wskazano w przepisie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotuj zupę na średnim ogniu przez około trzy do pięciu minut, a następnie dodaj krewetki i sok z wyciśniętej limonki. Gotuj zupę przez około dwie minuty. Wyślij kolendrę na patelnię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spróbuj gotowego tomu Yam na sól, cukier, kwas i pikantność. Dodaj brakujący składnik do smaku. Gotowe!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj na gorąco. Pozostaw trawę cytrynową, liście limonki kaffir i imbir w rondlu, nie są używane z zupą.

istnieją dwa sposoby gotowania Tom Pit:

1) w kroku numer 11 przed dodaniem grzybów można wyjąć z bulionu galangal, liście limonki kaffir i trawę cytrynową.
2) gotuj zgodnie z przepisem, pozostawiając aromatyczne składniki w bulionie.

wolę pozostawić pikantne korzenie i liście do końca gotowania, ponieważ gdy zupa stoi na kuchence, jest nasycona smakami, dzięki czemu Tom Yam jest jaśniejszy i smaczniejszy.

smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Skórka - 97   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Trawa cytrynowa - 104   kcal/100g

Podobne przepisy