skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę Tom Yam w domu? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. W oryginale do zupy używa się trawy cytrynowej, liści limonki kaffir i galangalu. Jeśli zamiast limonki kaffir można wziąć skórkę z limonki, a zamiast imbiru galangal, lepiej nie zastępować trawy cytrynowej niczym, nadaje wyjątkowy specjalny aromat. Z grzybów użyj shiitaki, boczniaków lub pieczarek.
Krok 2:
Wyjmij krewetki z zamrażarki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Oczyść Skorupiaki ze skorupek, głów i ogonów, Usuń żyłę główną z tyłu każdej krewetki. Nie wyrzucaj muszli i głów, nadal będą nam przydatne.
Krok 3:
Narwij czapki boczniaków rękami w dowolnych kawałkach, lepiej nie używać sztywnych nóg do zupy. Pokrój lemograss na pół, a imbir (galangal) na cienkie talerze. Obierz czosnek i cebulę, spłucz czystą wodą.
Krok 4:
Wlej zimną wodę do rondla (dodałem nieco mniej niż półtora litra, ponieważ lubię gęstsze zupy), postaw na dużym ogniu. Po ugotowaniu Wrzuć muszle, ogony i głowy krewetek do garnka. Zmniejsz płomień do średniego i gotuj bulion przez około 15 minut.
Krok 5:
W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, drobno posiekaj czosnek, uwolnij papryczkę chili z nasion i pokrój dowolnie. W przepisie wykorzystano suche strąki ostrej papryki.
Krok 6:
Jeśli zamiast arkuszy kaffiru z limonki używasz skórki z limonki, zetrzyj ją na drobnej tarce. Do zupy wziąłem skórkę z połowy limonki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, wyślij cebulę, czosnek i chili do smażenia. Na dużym ogniu, ciągle mieszając, gotuj przez około trzy do czterech minut.
Krok 8:
Załaduj smażoną cebulę z czosnkiem do blendera, dodaj trochę wody i zmiel wszystko na gładką pastę.
Krok 9:
Odcedź bulion lub wyjmij muszle łyżką cedzakową. Wyślij pastę cebulową, trawę cytrynową, skórkę z limonki i imbir na patelnię. Po ugotowaniu zmniejsz płomień do średniego i gotuj przez około 7-10 minut.
Krok 10:
Opłucz kolendrę i pokrój niezbyt grubo.
Krok 11:
Po wyznaczonym czasie dodaj boczniaki i sos rybny do garnka. Stopniowo wlewaj sos rybny i spróbuj soli. Możesz potrzebować nieco mniej sosu niż wskazano w przepisie.
Krok 12:
Gotuj zupę na średnim ogniu przez około trzy do pięciu minut, a następnie dodaj krewetki i sok z wyciśniętej limonki. Gotuj zupę przez około dwie minuty. Wyślij kolendrę na patelnię.
Krok 13:
Spróbuj gotowego tomu Yam na sól, cukier, kwas i pikantność. Dodaj brakujący składnik do smaku. Gotowe!
Krok 14:
Podawaj na gorąco. Pozostaw trawę cytrynową, liście limonki kaffir i imbir w rondlu, nie są używane z zupą.
istnieją dwa sposoby gotowania Tom Pit:
1) w kroku numer 11 przed dodaniem grzybów można wyjąć z bulionu galangal, liście limonki kaffir i trawę cytrynową.
2) gotuj zgodnie z przepisem, pozostawiając aromatyczne składniki w bulionie.
wolę pozostawić pikantne korzenie i liście do końca gotowania, ponieważ gdy zupa stoi na kuchence, jest nasycona smakami, dzięki czemu Tom Yam jest jaśniejszy i smaczniejszy.
smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Skórka - 97 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Trawa cytrynowa - 104 kcal/100g