drożdżowe ciasto ziemniaczane
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na drożdżowe ciasto ziemniaczane powinny mieć temperaturę pokojową
Krok 2:
W ciepłym mleku rozpuszczamy suche drożdże i dodajemy cukier. Pozwól cukierowi i drożdżom się rozpuścić. Na samym końcu dodaj 100 g tłuczonych ziemniaków i szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyślij do lodówki na 8-10 godzin.
Krok 3:
Wyjmij ciasto z lodówki i dodaj mąkę w dwóch dawkach. Oznacza to, że dodaj część pozostałej mąki i zagniataj ciasto, pozostaw do fermentacji.
Krok 4:
Po godzinie dodaj drugą część mąki, sól, olej roślinny i resztę tłuczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie zagniatamy, im dłużej zagniatamy ciasto, tym smaczniejsze będą produkty. Pozostaw ciasto do fermentacji na kolejną godzinę w ciepłym oszacowaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g