drożdżowe ciasto ziemniaczane

uniwersalne ciasto drożdżowe ziemniaczane, miękkie i delikatne! Ciasto jest łatwe, bez większych trudności. Po upieczeniu ciasto pozostaje miękkie przez kilka dni. Dzięki ziemniakom dodawanym do ciasta wypieki są bardzo delikatne. Przygotowując takie ciasto, pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być ciepłe, wtedy drożdże będą dobrze działać, a produkty z tego ciasta będą puszyste.
Alisa-108Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 10 % 5 g
węglowodany 77 % 40 g
233 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na drożdżowe ciasto ziemniaczane powinny mieć temperaturę pokojową

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku rozpuszczamy suche drożdże i dodajemy cukier. Pozwól cukierowi i drożdżom się rozpuścić. Na samym końcu dodaj 100 g tłuczonych ziemniaków i szklankę mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyślij do lodówki na 8-10 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij ciasto z lodówki i dodaj mąkę w dwóch dawkach. Oznacza to, że dodaj część pozostałej mąki i zagniataj ciasto, pozostaw do fermentacji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po godzinie dodaj drugą część mąki, sól, olej roślinny i resztę tłuczonych ziemniaków. Wszystko dokładnie zagniatamy, im dłużej zagniatamy ciasto, tym smaczniejsze będą produkty. Pozostaw ciasto do fermentacji na kolejną godzinę w ciepłym oszacowaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy