skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z groszkiem, kukurydzą i jajkami? Przygotuj składniki. Wybierz kukurydzę i groszek dobrej jakości-odgrywają główną rolę, od nich zależy smak sałatki. Jajka wstępnie ugotować. Możesz wziąć domowy majonez.
Krok 2:
Weź głębokie naczynie lub salaterkę. Ostrożnie otwórz słoik groszku w puszkach, spuść płyn. Umieść wymaganą ilość groszku w salaterce.
Krok 3:
Otwórz również puszkę kukurydzy w puszkach, spuść płyn. Dodaj odpowiednią ilość kukurydzy do groszku.
Krok 4:
Umyj świeże ogórki, osusz, odetnij końcówki. Skóra, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona i gorzka, nie trzeba jej ciąć. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodaj je do salaterki.
Krok 5:
Ugotuj jajka. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Obierz jajka i pokrój w kostkę jak ogórki. Dodaj do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 6:
Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do sałatki.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem, dodaj sól do smaku i wymieszaj.
Krok 8:
Sałatkę można podawać natychmiast po ugotowaniu. Będzie dobrze komponować się z gotowanymi i smażonymi ziemniakami lub tłuczonymi ziemniakami.
pomimo pozornej prostoty, ta sałatka, podobnie jak wiele innych, przynosi korzyści. Świeże ogórki, zielona cebula, jajka-bogate w witaminy i pierwiastki śladowe. Warzywa w puszkach zachowują również korzystne właściwości świeżych warzyw. Dlatego dla urozmaicenia stołu, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy sałatki ze świeżymi warzywami są mało dostępne, Ta sałatka będzie doskonałą alternatywą. A fakt, że jest przygotowywany szybko i prosto, jest jego kolejnym plusem.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g