skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Drożdże rozcieńczyć w ciepłej wodzie po pojawieniu się piany.
Krok 2:
Ubij jajka i cukier. Dodaj proszek do pieczenia, wanilinę do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Wlać ciepłe mleko.
Krok 3:
Wlej tę mieszaninę do rozcieńczonych drożdży.
Krok 4:
Dodaj mąkę. Dodaj stopione masło.
Krok 5:
Zagnieść ciasto. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 2 godziny.
Krok 6:
Ugniataj, Usuń w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę. Następnie ponownie zagnieść ciasto na posypanym mąką stole. Ciasto powinno być miękkie, może nawet przykleić się do dłoni, ale tylko trochę.
Krok 7:
Z ciasta rozwałkuj kiełbasę, pokrój na kawałki i uformuj małe kulki z kawałków ciasta.
Krok 8:
Zwiń każdą kulkę w cienką tortillę. Umieść nadzienie na środku tortilli.
Krok 9:
Następnie uformuj ciasta.
Krok 10:
Umieść produkty na natłuszczonej blasze do pieczenia lub na natłuszczonym papierze do pieczenia. Posmaruj je ubitym jajkiem.
Krok 11:
Piec w nagrzanym piekarniku w 180gr.
Krok 12:
Wypełnienie może być dowolne, do wyboru. Zrobiłam placki z mięsem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g