skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować zupę, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Do zupy możesz użyć dowolnej części kurczaka. Warzywa-cebulę, ziemniaki i marchewkę obrać i opłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Przykryj kurczaka zimną wodą, zagotuj i gotuj przez 30 minut. Podczas gotowania utworzy się piana, którą należy usunąć. Nie potrzebujemy jej. Następnie wyjmij kurczaka z patelni, oddziel mięso od kości (w razie potrzeby posiekaj trochę) i włóż z powrotem do odcedzonego bulionu. Doprowadź wszystko z powrotem do wrzenia.
Krok 3:
Pokrój obrane ziemniaki na małe kawałki. Kasza gryczana jest dobrze spłukana kilka razy. Następnie spuść z niego całą wodę. Posiadanie ziemniaków w zupie sprawi, że będzie ona bardziej pożywna.
Krok 4:
Dodaj pokrojone ziemniaki i kaszę gryczaną do garnka do kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut.
Krok 5:
W tym czasie zetrzyj marchewki na średniej lub drobnej tarce. Drobno posiekaj cebulę.
Krok 6:
Aby zrobić smażoną zupę, podgrzej małą patelnię, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Następnie ułóż posiekane warzywa-cebulę i marchewkę. Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty na średnim ogniu. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby warzywa się nie przypaliły. W przeciwnym razie zepsują smak całej zupy.
Krok 7:
Wyślij pieczeń do garnka z zupą. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. W razie potrzeby zupę można uzupełnić posiekanymi świeżymi ziołami. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty i zdejmij z ognia.
Krok 8:
Wlej gotową zupę do przygotowanych talerzy i podawaj. Smacznego!
do rosołu nigdy nie dodaję liści laurowych. Całkowicie zatyka główny smak kurczaka. A jeśli w zupie używa się gryki, to wnosi ona również swój własny aromat.
po spróbowaniu zupy z kaszą gryczaną raz za razem będziesz chciał ją gotować.
Gotuj z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g