skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z jajkiem? Przygotuj produkty według listy. Posortuj kaszę gryczaną (jeśli to konieczne), usuwając zanieczyszczenia. Umyj jajka.
Krok 2:
Wlej kaszę gryczaną do miski, kilkakrotnie spłucz wodą.
Krok 3:
Wlej kaszę gryczaną na patelnię, zalej wodą. Umieść patelnię na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, sól wodę i zmniejsz ogień. Przykryj patelnię pokrywką, gotuj kaszę gryczaną do miękkości przez około 20 minut.
Krok 4:
Ugotuj jajka na twardo. Gotują się przez około 10 minut po ugotowaniu. Ostudź je i obierz.
Krok 5:
Obierz cebulę. Opłucz i osusz. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Rozpuść połowę całej objętości masła na patelni. Dodaj cebulę na patelnię i smaż na złoty kolor.
Krok 7:
Pokrój jajka na twardo lub na dowolne kawałki.
Krok 8:
Do gotowanej gotowanej gryki dodaj posiekane jajka na twardo i smażoną cebulę. Włóż pozostałe masło.
Krok 9:
Wymieszaj owsiankę z jajkiem i cebulą. Możesz podać kaszę gryczaną z jajkiem do stołu. Smacznego!
kasza gryczana zmieszana z gotowanym jajkiem jest niesamowicie satysfakcjonująca i przez długi czas zaspokaja głód. Jego smak jest bardzo różny w zależności od oleju, na którym smażysz cebulę. Radzę po raz pierwszy spróbować gotować na maśle lub ghee. Z roślinnością będzie inny aromat i smak. Nadaje się tutaj również smalec lub tłuszcz zwierzęcy. Możesz dodać szkwarki-dla amatorów. Ogólnie rzecz biorąc, danie można urozmaicić w nieskończoność.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g