Zupa z soczewicy i ziemniaków

zupę można gotować na bulionie z kurczaka lub warzyw. Soczewica jest prawdziwym magazynem przydatnych witamin i pierwiastków śladowych. Jego stosowanie ma korzystny wpływ na stan zarówno dorosłych, jak i dzieci. Regularne stosowanie pozwala radzić sobie z wieloma chorobami i uzupełniać rezerwy energetyczne organizmu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 77 % 10 g
58 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić zupę z soczewicą i ziemniakami, potrzebujemy: woda; soczewica (moja jest czerwona); ziemniaki; marchew; czarny mielony pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Soczewicę dokładnie spłucz, aż woda będzie całkowicie czysta i moczyć w wodzie przez 2 godziny. Po namoczeniu soczewicę jeszcze kilka razy spłucz do czystej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś soczewicę do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wodą. Podpal i zagotuj. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ziemniaki i marchewkę do garnka. Gotuj zupę jeszcze przez około 20 minut, aż warzywa się ugotują.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    5 minut przed końcem gotowania sól, pieprz zupę. Po zakończeniu gotowania zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw na 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!

kultura ta była używana jako żywność od czasów starożytnych. Ojczyzną fasoli jest zachodnia część Azji i Południowa Europa, po raz pierwszy spróbowano jej w południowo-wschodniej części Azji. Stopniowo korzystne właściwości rośliny stały się dostępne na całym świecie. O stosowaniu zupy na bazie soczewicy wielokrotnie wspominano w legendach biblijnych.
W Rosji pierwsze wzmianki o kulturze odnotowano w XIV wieku. W tym czasie soczewica była uważana za główny produkt na stole każdego Rosjanina. Przez długie lata to Rosja była głównym producentem fasoli. Jednak popyt na uprawy zmniejszył się wraz z rozprzestrzenianiem się ziemniaków.
fasola jest bogata w kwasy tłuszczowe, w szczególności Omega 3 i omega 6. Soczewica jest uważana za dobre źródło witamin z grupy B, PP, C i A. Ze względu na swoje właściwości odżywcze może stać się substytutem produktów mięsnych i chleba. Obecność tryptofanu w bazie fasoli pozwala normalizować pracę ośrodkowego układu nerwowego. W organizmie składnik ten przekształca się w serotoninę, która zapobiega rozwojowi depresji, lęku i złego nastroju.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Soczewica suszona nie gotowana - 340   kcal/100g
  • Soczewica suszona gotowana - 106   kcal/100g
  • Soczewica - 340   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy