skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić zupę z soczewicą i ziemniakami, potrzebujemy: woda; soczewica (moja jest czerwona); ziemniaki; marchew; czarny mielony pieprz i sól.
Krok 2:
Soczewicę dokładnie spłucz, aż woda będzie całkowicie czysta i moczyć w wodzie przez 2 godziny. Po namoczeniu soczewicę jeszcze kilka razy spłucz do czystej wody.
Krok 3:
Przenieś soczewicę do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Zalać wodą. Podpal i zagotuj. Gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.
Krok 4:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Dodaj ziemniaki i marchewkę do garnka. Gotuj zupę jeszcze przez około 20 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 7:
5 minut przed końcem gotowania sól, pieprz zupę. Po zakończeniu gotowania zdejmij patelnię z ognia, przykryj i pozostaw na 10 minut.
Krok 8:
Wlej zupę do misek i podawaj. Smacznego!
kultura ta była używana jako żywność od czasów starożytnych. Ojczyzną fasoli jest zachodnia część Azji i Południowa Europa, po raz pierwszy spróbowano jej w południowo-wschodniej części Azji. Stopniowo korzystne właściwości rośliny stały się dostępne na całym świecie. O stosowaniu zupy na bazie soczewicy wielokrotnie wspominano w legendach biblijnych.
W Rosji pierwsze wzmianki o kulturze odnotowano w XIV wieku. W tym czasie soczewica była uważana za główny produkt na stole każdego Rosjanina. Przez długie lata to Rosja była głównym producentem fasoli. Jednak popyt na uprawy zmniejszył się wraz z rozprzestrzenianiem się ziemniaków.
fasola jest bogata w kwasy tłuszczowe, w szczególności Omega 3 i omega 6. Soczewica jest uważana za dobre źródło witamin z grupy B, PP, C i A. Ze względu na swoje właściwości odżywcze może stać się substytutem produktów mięsnych i chleba. Obecność tryptofanu w bazie fasoli pozwala normalizować pracę ośrodkowego układu nerwowego. W organizmie składnik ten przekształca się w serotoninę, która zapobiega rozwojowi depresji, lęku i złego nastroju.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g