skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Produkty do przygotowania zapiekanki wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Zapiekankę można upiec z resztek gotowej owsianki, która pozostała po śniadaniu. Lub przygotuj specjalnie z suchej kaszy manny, bez uprzedniego gotowania owsianki. Rozpuść masło w łaźni wodnej i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
Krok 2:
Aby to zrobić, wbij dwa jaja kurze do miski, dodaj cukier i sól. Ubij wszystko trzepaczką lub mikserem, dla kogo jest to wygodne. Nie trzeba ubijać do piany, masa powinna lekko wybielić, cukier się rozpuści.
Krok 3:
Wlej semolinę do miski z mieszanką jajeczną, wlej ciepłe mleko. Mieszać. Dodaj stopione masło, przesianą mąkę (wystarczy kilka łyżek stołowych) i proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą gaszoną octem.
Krok 4:
W razie potrzeby dodaj rodzynki do masy, które należy gotować na parze we wrzącej wodzie, a następnie wysuszyć na ręczniku papierowym.
Krok 5:
Wymieszaj masę do uzyskania jednorodnej konsystencji i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). W tym czasie semolina dobrze puchnie, a masa stanie się gęsta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, posyp suchą semoliną. Wlej masę do zapiekanki do formy.
Krok 6:
Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut, skupiamy się na pracy piekarnika. Zapiekanka powinna dobrze zarumienić się na zewnątrz i upiec w środku. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
Krok 7:
Wyjmij zapiekankę, pozwól jej ostygnąć w formie. Następnie wyjmujemy i podajemy do stołu. Opcjonalnie z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g