Klasyczna zapiekanka z semoliny bez twarogu

pyszna i delikatna zapiekanka z kaszy manny na śniadanie! Kasza manna jest bardzo przydatna. Jest bogaty w witaminy z grupy B, E, PP, zawiera potas, żelazo, fosfor, poprawia pracę układu pokarmowego i jelit. Kasza manna jest szczególnie przydatna dla rosnącego organizmu dziecka, nie bez powodu podaje się ją na śniadanie w przedszkolu. Kasza manna dobrze nasyca organizm. Jednak nie wszyscy kochają go w postaci owsianki. Zapiekanka z kaszą manną jest bardzo delikatna i smaczna. Nawet ci, którzy nie lubią kaszy manny, nie będą mogli odmówić kawałka takiej zapiekanki. Jednocześnie jest przygotowywany dość prosto i szybko, składniki są zawsze dostępne.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 69 % 35 g
244 kcal
IG: 6 / 57 / 37

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Produkty do przygotowania zapiekanki wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, aby miały temperaturę pokojową. Zapiekankę można upiec z resztek gotowej owsianki, która pozostała po śniadaniu. Lub przygotuj specjalnie z suchej kaszy manny, bez uprzedniego gotowania owsianki. Rozpuść masło w łaźni wodnej i pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, wbij dwa jaja kurze do miski, dodaj cukier i sól. Ubij wszystko trzepaczką lub mikserem, dla kogo jest to wygodne. Nie trzeba ubijać do piany, masa powinna lekko wybielić, cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej semolinę do miski z mieszanką jajeczną, wlej ciepłe mleko. Mieszać. Dodaj stopione masło, przesianą mąkę (wystarczy kilka łyżek stołowych) i proszek do pieczenia. Proszek do pieczenia można zastąpić sodą gaszoną octem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W razie potrzeby dodaj rodzynki do masy, które należy gotować na parze we wrzącej wodzie, a następnie wysuszyć na ręczniku papierowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj masę do uzyskania jednorodnej konsystencji i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu (w temperaturze pokojowej). W tym czasie semolina dobrze puchnie, a masa stanie się gęsta. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem roślinnym, posyp suchą semoliną. Wlej masę do zapiekanki do formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wkładamy formę do piekarnika i pieczemy przez około 35 minut, skupiamy się na pracy piekarnika. Zapiekanka powinna dobrze zarumienić się na zewnątrz i upiec w środku. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij zapiekankę, pozwól jej ostygnąć w formie. Następnie wyjmujemy i podajemy do stołu. Opcjonalnie z dżemem, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy