Klasyczna Charlotte w powolnej kuchence z jabłkami
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Jabłka myjemy i suszymy. Do tego ciasta najlepiej użyć antonovki. Jeśli skórka jabłek jest twarda, należy ją obrać. Pokrój w plasterki lub kostki, jak chcesz.
2. Rozbijamy jaja kurze w głębokim naczyniu, wlewamy cukier i wanilinę, dobrze ubijamy,aż mieszanina jaj wzrośnie.
3. Przesiej mąkę kilka razy, aby ciasto było lekkie i puszyste. Wprowadzamy w kilku etapach, delikatnie mieszając trzepaczką.
4. Nasmaruj miskę olejem roślinnym, rozłóż pokrojone jabłka i napełnij je ciastem.
5. Włącz Multicooker w trybie pieczenia i gotuj przez 45-50 minut. Ciasto lekko ostudzić, odwrócić, posypać cukrem pudrem i cynamonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g