ciasto drożdżowe na suchych drożdżach

bardzo szybkie ciasto, zawsze dobrze rośnie! Ciasto bez ciasta, wszechstronne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Wszystkie składniki miesza się od razu i po godzinie można upiec ciasto.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 13 % 8 g
węglowodany 73 % 45 g
288 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić jedno duże ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, potrzebujemy: jedno opakowanie 12 gramów suchych drożdży (to około 2 łyżeczki), dwa jaja kurze, 70 gramów masła lub margaryny, 60 gramów cukru, 200 ml mleka, pół łyżeczki soli, około 600 gramów mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Masło lub margaryna są wstępnie stopione. Możesz stopić masło w łaźni wodnej lub, tak jak ja, użyć kuchenki mikrofalowej. Jeśli zdecydujesz się stopić masło w drugi sposób, Ustaw najmniejszą moc lub wybierz tryb "rozmrażania", w przeciwnym razie masło może zacząć strzelać i zabrudzić całą kuchenkę mikrofalową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli cukier, drożdże, sól i mąkę (najpierw biorę 400 gramów mąki, a następnie dodaję podczas mieszania, uzyskując pożądaną konsystencję ciasta).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwa jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko o temperaturze pokojowej i stopione masło (margarynę) do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę. Mąka zajmie tylko około 600 gramów. Ponieważ mąka może mieć różną gęstość u różnych producentów, określenie dokładnej ilości mąki jest prawie niemożliwe. Zawsze skupiamy się na konsystencji ciasta, nie powinno przyklejać się do dłoni, ale nie powinno być zbyt strome.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Zawsze kładę ciasto wyrastać w pobliżu pieca lub w pobliżu gorącego czajnika, jest ciepło, a ciasto dobrze rośnie. Nie musisz go ugniatać. Po godzinie ciasto jest gotowe do użycia. Od razu możesz zacząć formować ciasto.

nadzienie do ciasta może być dowolne, zarówno słodkie, jak i słone. Ciasto jest słodkawe, ale nie mdłe. Tym razem do nadzienia ciasta użyłam dżemu jabłkowego.

jak powiedziałem, ta ilość ciasta daje duże ciasto (o średnicy około 26 cm) lub małe ciasto i 6 placków. Jeśli chcesz upiec jedno małe ciasto (o średnicy około 18-20 cm), podziel ilość składników na pół.

smacznego!

--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy