skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić jedno duże ciasto drożdżowe na suchych drożdżach, potrzebujemy: jedno opakowanie 12 gramów suchych drożdży (to około 2 łyżeczki), dwa jaja kurze, 70 gramów masła lub margaryny, 60 gramów cukru, 200 ml mleka, pół łyżeczki soli, około 600 gramów mąki.
Krok 2:
Masło lub margaryna są wstępnie stopione. Możesz stopić masło w łaźni wodnej lub, tak jak ja, użyć kuchenki mikrofalowej. Jeśli zdecydujesz się stopić masło w drugi sposób, Ustaw najmniejszą moc lub wybierz tryb "rozmrażania", w przeciwnym razie masło może zacząć strzelać i zabrudzić całą kuchenkę mikrofalową.
Krok 3:
Najpierw wymieszaj wszystkie suche składniki, czyli cukier, drożdże, sól i mąkę (najpierw biorę 400 gramów mąki, a następnie dodaję podczas mieszania, uzyskując pożądaną konsystencję ciasta).
Krok 4:
Dodaj dwa jajka.
Krok 5:
Wlej mleko o temperaturze pokojowej i stopione masło (margarynę) do ciasta.
Krok 6:
Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąkę. Mąka zajmie tylko około 600 gramów. Ponieważ mąka może mieć różną gęstość u różnych producentów, określenie dokładnej ilości mąki jest prawie niemożliwe. Zawsze skupiamy się na konsystencji ciasta, nie powinno przyklejać się do dłoni, ale nie powinno być zbyt strome.
Krok 7:
Przykryj ciasto czystym ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na godzinę. Zawsze kładę ciasto wyrastać w pobliżu pieca lub w pobliżu gorącego czajnika, jest ciepło, a ciasto dobrze rośnie. Nie musisz go ugniatać. Po godzinie ciasto jest gotowe do użycia. Od razu możesz zacząć formować ciasto.
nadzienie do ciasta może być dowolne, zarówno słodkie, jak i słone. Ciasto jest słodkawe, ale nie mdłe. Tym razem do nadzienia ciasta użyłam dżemu jabłkowego.
jak powiedziałem, ta ilość ciasta daje duże ciasto (o średnicy około 26 cm) lub małe ciasto i 6 placków. Jeśli chcesz upiec jedno małe ciasto (o średnicy około 18-20 cm), podziel ilość składników na pół.
smacznego!
--------------------
artykuł na pomoc:
mąka pszenna. Sekrety i niuanse użytkowania
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g