ciasto na mleku na ciasto

wszechstronne ciasto na ciasto wszechczasów! Takie ciasto jest bardzo uniwersalne. Świetnie nadaje się do ciast, bułek lub pasztecików. W razie potrzeby ciasto można aromatyzować różnymi wypełniaczami, na przykład skórką cytrusową, wanilią, cynamonem. Takie ciasto zawsze okazuje się doskonałe, a wykonane z niego produkty mają miękkość, lekkość i delikatność. Najważniejszą rzeczą w takim cieście jest świeżość drożdży. Dlatego kupując je, sprawdź ich datę ważności.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 76 % 44 g
265 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto, najpierw podgrzej mleko do ciepłego, około 35-37 stopni. Ciepła temperatura jest bardzo ważna, aby drożdże aktywnie fermentowały. Aby to zrobić, rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier i trochę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Masa zacznie się pienić. W porządku. Tak powinno być.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie dodaj jajko, sól i olej roślinny do ciasta. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, wyjmij je wcześniej z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie. Stopniowo dodając mąkę, zacznij wyrabiać ciasto.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść lekkie, plastyczne ciasto. Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki, aby się nie zacierało. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby ciasto pasowało.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przed przystąpieniem do użycia ciasta posmaruj stół olejem roślinnym. Nasmaruj je również rękami. Ciasto wyłożyć z miski i dobrze zagnieść rękami. Dzięki olejowi roślinnemu ciasto nie przykleja się do rąk i doskonale się ugniata. A co najważniejsze, nie zawiera nadmiaru mąki, co oznacza, że produkty z niego będą miękkie i przewiewne. Po ugniataniu pozostaw ciasto na stole. Niech trochę więcej wystarczy. Użyj gotowego ciasta zgodnie z przeznaczeniem

podczas przygotowywania ciasta ilość mąki może się różnić, ponieważ mąka jest inna. Jeśli zauważysz, że ciasto ma już dobrą, plastyczną konsystencję, nie próbuj dodawać całej mąki.
pamiętaj, aby zagnieść ciasto rękami. Bardzo to kocha. Wystarczy poświęcić na to 8-10 minut. Nawet dzieci mogą zaangażować się w ten proces. Bardzo kochają ten proces!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy