skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto, najpierw podgrzej mleko do ciepłego, około 35-37 stopni. Ciepła temperatura jest bardzo ważna, aby drożdże aktywnie fermentowały. Aby to zrobić, rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Dodaj cukier i trochę mąki. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na 15-20 minut. Masa zacznie się pienić. W porządku. Tak powinno być.
Krok 2:
Następnie dodaj jajko, sól i olej roślinny do ciasta. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, wyjmij je wcześniej z lodówki, aby miały czas na rozgrzanie. Stopniowo dodając mąkę, zacznij wyrabiać ciasto.
Krok 3:
Zagnieść lekkie, plastyczne ciasto. Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki, aby się nie zacierało. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby ciasto pasowało.
Krok 4:
W tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość.
Krok 5:
Przed przystąpieniem do użycia ciasta posmaruj stół olejem roślinnym. Nasmaruj je również rękami. Ciasto wyłożyć z miski i dobrze zagnieść rękami. Dzięki olejowi roślinnemu ciasto nie przykleja się do rąk i doskonale się ugniata. A co najważniejsze, nie zawiera nadmiaru mąki, co oznacza, że produkty z niego będą miękkie i przewiewne. Po ugniataniu pozostaw ciasto na stole. Niech trochę więcej wystarczy. Użyj gotowego ciasta zgodnie z przeznaczeniem
podczas przygotowywania ciasta ilość mąki może się różnić, ponieważ mąka jest inna. Jeśli zauważysz, że ciasto ma już dobrą, plastyczną konsystencję, nie próbuj dodawać całej mąki.
pamiętaj, aby zagnieść ciasto rękami. Bardzo to kocha. Wystarczy poświęcić na to 8-10 minut. Nawet dzieci mogą zaangażować się w ten proces. Bardzo kochają ten proces!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g