skład / składniki
metoda gotowania
składniki są wymienione na trzylitrową patelnię.
kawałek wieprzowiny dokładnie umyjemy i ugotujemy z nim bulion, dla którego wkładamy mięso do rondla, napełniamy zimną wodą, dodajemy sól i przyprawy: kolendrę, czerwoną paprykę, liście laurowe. Gotuj przez około godzinę, okresowo usuwając pianę.
a tymczasem, gdy bulion się gotuje, gotujemy warzywa:
- cebulę obrać, drobno posiekać;
- buraki czyścimy, kroimy w cienkie paski;
- obieramy marchewki, kroimy również w cienkie paski;
- z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski;
- obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.
rozłóż buraki na patelni z wysokim bokiem, usmaż na oleju roślinnym, a następnie dodaj marchewkę, cebulę i paprykę. Koncentrat pomidorowy rozcieńcza się niewielką ilością wody, wlewa do warzyw i dusi do miękkości buraków.
gdy mięso stanie się miękkie, wyjmij je z patelni, podziel na włókna. Włóż ziemniaki do bulionu, gotuj do miękkości-15-20 minut. W tym czasie posiekaj kapustę, dodaj ją do barszczu razem w sosie warzywnym i drobno posiekanym czosnku.
smakujemy barszcz, w razie potrzeby dodajemy cukier i sól.
pozwól parzyć przez 15 minut, po czym możesz podać barszcz na stole, dodając do niego śmietanę i posypując posiekanym koperkiem.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g