Barszcz klasyczny z wieprzowiną

tradycyjne danie kuchni ukraińskiej. Spróbuj, bardzo smaczne! Moja babcia mieszka na Ukrainie i gotuje wspaniały barszcz z wieprzowiną. Tak pyszne! I bardzo satysfakcjonujące. Zgodnie z jej przepisami gotuję i ja-okazuje się też, że nie jest źle. Wszystko jest bardzo proste, co prawda nie w 10 minut,ale nadal-wynik jest wart czasu.
NATUSIAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 5 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 33 % 8 g
150 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 50 min

składniki są wymienione na trzylitrową patelnię.

kawałek wieprzowiny dokładnie umyjemy i ugotujemy z nim bulion, dla którego wkładamy mięso do rondla, napełniamy zimną wodą, dodajemy sól i przyprawy: kolendrę, czerwoną paprykę, liście laurowe. Gotuj przez około godzinę, okresowo usuwając pianę.

a tymczasem, gdy bulion się gotuje, gotujemy warzywa:

- cebulę obrać, drobno posiekać;

- buraki czyścimy, kroimy w cienkie paski;

- obieramy marchewki, kroimy również w cienkie paski;

- z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski;

- obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.

rozłóż buraki na patelni z wysokim bokiem, usmaż na oleju roślinnym, a następnie dodaj marchewkę, cebulę i paprykę. Koncentrat pomidorowy rozcieńcza się niewielką ilością wody, wlewa do warzyw i dusi do miękkości buraków.

gdy mięso stanie się miękkie, wyjmij je z patelni, podziel na włókna. Włóż ziemniaki do bulionu, gotuj do miękkości-15-20 minut. W tym czasie posiekaj kapustę, dodaj ją do barszczu razem w sosie warzywnym i drobno posiekanym czosnku.

smakujemy barszcz, w razie potrzeby dodajemy cukier i sól.

pozwól parzyć przez 15 minut, po czym możesz podać barszcz na stole, dodając do niego śmietanę i posypując posiekanym koperkiem.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy