skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto główny składnik hash-nogi wołowe, a dokładniej w moim przypadku - to stawy kolanowe. W przypadku khasha biorą również ogony wołowe i trebuha, a mianowicie flaki, ale jeśli zdecydujesz się na ten składnik, należy go najpierw namoczyć i ugotować osobno, a dopiero potem dodać do wspólnej patelni.
Krok 2:
Nogi należy pokroić tak, aby pasowały do garnka, dobrze umyć i namoczyć przez 6-8 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. Moczyłam przez noc
Krok 3:
Przed włożeniem haszyszu jeszcze raz dobrze myjemy i po raz ostatni zmieniamy wodę
Krok 4:
Doprowadź do wrzenia i usuń pianę, a następnie zmniejsz ogień do najniższego poziomu i praktycznie zapomnij o nim przez 8 godzin. Od czasu do czasu zdejmowałem pianę i upewniałem się, że bulion nie gotuje się zbytnio
Krok 5:
Po 8 godzinach mamy taki pachnący bogaty bulion. Zgodnie z klasyką do garnka z Haszem nie dodaje się ani soli, ani innych przypraw
Krok 6:
Ostrożnie, aby się nie poparzyć, usuń kości z bulionu
Krok 7:
Oddziel mięso od kości
Krok 8:
Bulion należy przecedzić przez sito, aby pozbyć się małych fragmentów kości
Krok 9:
Wyciśnij główkę czosnku do osobnej miski
Krok 10:
Napełnij 1-2 kadziami gorącego bulionu i dodaj 1-2 stół. l. ocet, sól-będzie to dressing do khasha
Krok 11:
Do khasha tradycyjnie podaje się rzodkiewkę, startą lub pokrojoną na kawałki
Krok 12:
Doprawiam rzodkiewkę olejem roślinnym i dodaję
Krok 13:
Również, z Hashem na stole powinien być pokrojony ser solankowy
Krok 14:
Cienki ormiański chleb pita jest krojony na małe kwadraty i suszony
Krok 15:
Siekanie zieleni
Krok 16:
Na talerzu wkładamy kawałki mięsa, zalewamy bardzo gorącym bulionem, solimy, dodajemy sos czosnkowy i jemy z chlebem pita lub wkładamy go bezpośrednio do talerza i pozwalamy mu trochę namoczyć
Krok 17:
Jestem pewien, że na pewno docenisz to danie! Smacznego!
teraz Khash jest przygotowywany na 2-3 dzień ślubu , po długich świętach noworocznych - całkowicie przywraca organizm po tak długiej uczcie. Jest to cały wyjątkowy rytuał, do którego dopuszczani są tylko mężczyźni, a kobiety mogą tylko cieszyć się rezultatem. Ta zupa jest podawana do śniadania jako osobne danie. Hash ma cudowne właściwości dla stawów, co czyni go po prostu niezbędnym!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Golonki wołowe - 187 kcal/100g
- Ser solankowy - 355 kcal/100g