skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować oryginalną i aromatyczną zupę mięsną Kharcho, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Pokrój sześćset gramów mostka wołowego na porcje.
Krok 3:
Rozłóż pokrojone na kawałki mięso na patelni z wrzącą wodą.
Krok 4:
Dodaj połowę główki cebuli do garnka, czwartą część marchewki i przykryj patelnię pokrywką, zagotuj bulion.
Krok 5:
Usuń powstałą pianę, po zagotowaniu bulionu w rondlu wlej czarny pieprz i zamknij pokrywkę, nadal gotuj mięso, obniżając temperaturę pieca.
Krok 6:
Bardzo dobrze myjemy dziewięćdziesiąt gramów ryżu i moczymy go przez trzydzieści minut.
Krok 7:
Wlej cztery łyżki oleju roślinnego na głęboką patelnię i podgrzej ją na kuchence.
Krok 8:
Bierzemy dwie dość duże główki cebuli i kroimy je w cienkie półpierścienie.
Krok 9:
Posiekaną cebulę wkładamy na rozgrzaną patelnię i włączając piec na wysoką temperaturę, smażymy, aż będzie przezroczysta.
Krok 10:
Lekko usmaż sto gramów orzecha włoskiego i zmiel go na miękisz.
Krok 11:
Rozdrobniony na okruchy wlej orzech na patelnię do smażonej cebuli.
Krok 12:
Wlej pół łyżeczki kolendry i jedną łyżkę chmielu-suneli na patelnię.
Krok 13:
Dodaj siedemdziesiąt gramów sosu tkemali na patelnię.
Krok 14:
Dodaj również jedną łyżeczkę adjika dwóch rodzajów na patelnię.
Krok 15:
Dokładnie wymieszaj wszystkie dodane składniki na patelni i gotuj na wolnym ogniu przez około cztery minuty.
Krok 16:
Na patelnię wkładamy dwie łyżki koncentratu pomidorowego i wlewamy do niego dwie chochle bulionu.
Krok 17:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na patelni i przykryj patelnię pokrywką, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne dwie minuty.
Krok 18:
Po czterdziestu minutach usuwamy cebulę i marchewkę z patelni.
Krok 19:
Włóż ryż do rondla i przykryj go pokrywką, gotuj przez około dziesięć minut.
Krok 20:
Po dziesięciu minutach dodaj sól do garnka do smaku, rozłóż przygotowaną mieszankę dressingu z patelni i wymieszaj.
Krok 21:
Doprowadź zupę do wrzenia i obniżając temperaturę pieca, dodaj do garnka dwa liście laurowe i dwie łyżki suszonych ziół.
Krok 22:
Gotowaną pachnącą zupę kharcho rozlewamy na talerze, posypujemy ziołami i podajemy.
Krok 23:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
lubisz bogate dania mięsne? Spróbuj oryginalnej i absolutnie nie takiej samej jak inne – prawdziwej zupy kharcho, którą przygotowują hojni i gościnni Gruzini! Tylko jeden jego wyrafinowany aromat powoduje silny apetyt, a po pierwszej łyżce rozumiesz, że to jedzenie zostało wymyślone przez prawdziwego smakosza, który dużo wie o pysznym i zdrowym jedzeniu! Ciesz się i baw się dobrze! Jak zrobić zupę kharcho! - Mój szczegółowy przepis na gotowanie wideo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Tkemali - 418 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g