skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować mieszankę z grzybami i kapustą w słoikach na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zwróć uwagę, że waga w przepisie wskazuje obrane warzywa. Weź grzyby leśne. Mam mieszankę mrożonych grzybów-polskich, białych i borowików.
Krok 2:
Oczyść grzyby z gałęzi, liści i ziemi. Pokrój duże grzyby na średnie kawałki, małe można pozostawić w całości. Pamiętaj, że gotowane grzyby zmniejszą się kilka razy. Dobrze spłucz w kilku wodach. Następnie zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło woda.
Krok 3:
Aby dusić solankę, weź duży garnek lub kocioł. Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz. Posiekaj nożem, rozdrabniaczem lub robotem kuchennym, usuwając łodygę i twarde łodygi liści. Nie siekaj zbyt mocno, aby kapusta zachowała swój kształt po długim duszeniu.
Krok 4:
Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w średnie kostki. Przenieś do pojemnika z kapustą.
Krok 5:
Dodaj sól, cukier, sos pomidorowy, olej roślinny i ocet.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie i gotuj na małym ogniu przez godzinę po ugotowaniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby solanka się nie przypaliła.
Krok 7:
Po godzinie dodaj grzyby i przyprawy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę.
Krok 8:
Gotowa mieszanka grzybów wydziela pyszny smak. Z określonej liczby produktów wychodzi około 4 litry gotowego przedmiotu obrabianego.
Krok 9:
Umyj i wysterylizuj słoiki. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa. Napełnij przygotowane słoiki gorącą mieszanką do szyi i zwiń. Połóż na pokrywkach, zawiń i pozostaw w temperaturze pokojowej na około jeden dzień. Przechowuj w lodówce, piwnicy lub innym chłodnym miejscu.
oprócz tego, że mieszankę można jeść tak po prostu na zimno lub na gorąco, można z niej ugotować doskonałą bogatą kapuśniak lub nadziewać pasztecikami.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g