solanka z grzybami i kapustą w słoikach na zimę

Uniwersalny kęs kapusty-szybki i łatwy! Solanka z grzybami i kapustą w słoikach na zimę to dobre połączenie smaku i korzyści. Danie można jeść samodzielnie, na ciepło lub na zimno, jako przekąskę, dodawać jako składnik do innych potraw. Otworzysz taki słoik zimą i nie musisz gotować obiadu!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 54 % 7 g
72 kcal
IG: 63 / 13 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak przygotować mieszankę z grzybami i kapustą w słoikach na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zwróć uwagę, że waga w przepisie wskazuje obrane warzywa. Weź grzyby leśne. Mam mieszankę mrożonych grzybów-polskich, białych i borowików.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść grzyby z gałęzi, liści i ziemi. Pokrój duże grzyby na średnie kawałki, małe można pozostawić w całości. Pamiętaj, że gotowane grzyby zmniejszą się kilka razy. Dobrze spłucz w kilku wodach. Następnie zalej wodą, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Wrzuć grzyby do durszlaka, aby szkło woda.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby dusić solankę, weź duży garnek lub kocioł. Oczyść kapustę z wiotkich liści, dobrze spłucz. Posiekaj nożem, rozdrabniaczem lub robotem kuchennym, usuwając łodygę i twarde łodygi liści. Nie siekaj zbyt mocno, aby kapusta zachowała swój kształt po długim duszeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obierz, opłucz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w średnie kostki. Przenieś do pojemnika z kapustą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, cukier, sos pomidorowy, olej roślinny i ocet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie i gotuj na małym ogniu przez godzinę po ugotowaniu. Mieszaj od czasu do czasu, aby solanka się nie przypaliła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie dodaj grzyby i przyprawy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowa mieszanka grzybów wydziela pyszny smak. Z określonej liczby produktów wychodzi około 4 litry gotowego przedmiotu obrabianego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj i wysterylizuj słoiki. W cienkim strumieniu wlewam wrzącą wodę na dno słoika, około 1/4. Aby słoik nie pękł, nie można dostać wody na jego ściany. Przykrywam pokrywką i odstawiam na 10 minut. Po spuszczeniu wody i puszka jest gotowa. Napełnij przygotowane słoiki gorącą mieszanką do szyi i zwiń. Połóż na pokrywkach, zawiń i pozostaw w temperaturze pokojowej na około jeden dzień. Przechowuj w lodówce, piwnicy lub innym chłodnym miejscu.

oprócz tego, że mieszankę można jeść tak po prostu na zimno lub na gorąco, można z niej ugotować doskonałą bogatą kapuśniak lub nadziewać pasztecikami.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g

Podobne przepisy