ciasto na posikunchiki

Spróbuj zrobić ciasto z tym prostym przepisem! Ciasto na posikunchiki jest łatwe i nieskomplikowane. Każda gospodyni sobie z tym poradzi. W przepisie są podobne momenty do ciasta na chebureki, pierogi lub pierogi. W takim przypadku ciasto jest dość miękkie i elastyczne, więc później bardzo łatwo z nim pracować. Najważniejsze jest gotowanie z miłością!
asaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 7 % 4 g
węglowodany 76 % 42 g
229 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 25 min

Posikunchiki to małe smażone placki z soczystym nadzieniem mięsnym, stare danie kuchni Uralskiej, które jest przygotowywane do dziś. Ponieważ nadzienie posikunchiki to głównie mięso mielone i są smażone w dużej ilości oleju w głębokim tłuszczu, wielu porównuje je do cheburek. Podobieństwo jest prawdą, ale główna różnica polega na małym rozmiarze posikunchik-wystarczy na kilka kęsów.

przepis na ciasto posikunchiki jest stosunkowo prosty.
weź głęboką miskę i przesiej do niej odpowiednią ilość mąki. Wskazane jest, aby wziąć mąkę najwyższej jakości. Ten etap oczyści mąkę ze szkodliwych zanieczyszczeń i sprawi, że będzie bardziej przewiewna, wzbogacona w tlen. Następnie dodaj proszek do pieczenia do przesianej mąki i dokładnie wymieszaj.

rozbij jaja kurze do innego pojemnika, ubij je lekko trzepaczką. Następnie dodaj wymaganą ilość śmietany, a także wymieszaj. Dopraw ciasto solą. Wlej czystą, chłodną wodę i ponownie dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

następnie stopniowo, w częściach, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do pojemnika z jajkami, śmietaną i wodą. Zaczynamy dokładnie wyrabiać ciasto, najlepiej rękami. Gdy ciasto będzie gęste, najlepiej przenieść je na płaską powierzchnię (stół lub deskę do krojenia).

nadal ugniatamy ciasto rękami, formując je w kulkę, naciskając i zmieniając jej kształt. W procesie wyrabiania ciasta konieczne jest wyczucie jego konsystencji i dostosowanie ilości składników. Jeśli wydaje się, że jest mało wody, należy ją trochę dodać, jakby rozpryskując ciasto. Jeśli ciasto nadal przykleja się do rąk, musisz dodać mąkę, powoli przesiewając ją na powierzchnię.

w rezultacie ciasto powinno być elastyczne, elastyczne i po naciśnięciu łatwo odzyskać swój dawny kształt. Oznacza to, że powinien być jednocześnie miękki i sprężysty. W sumie proces wyrabiania ciasta zajmuje zwykle około 10 minut.

następnie ciasto zwykle pozostawia się do" odpoczynku " przez pół godziny. Aby skorupa ciasta nie wyschła, zawiń ją w folię spożywczą lub przykryj czystym ręcznikiem kuchennym. Ciasto na posikunchiki jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy