skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej ryż do miski, zalej zimną wodą. Dokładnie umyj, spuść wodę. Następnie umyty ryż przenosimy na patelnię, napełniamy wodą (200 ml) i wysyłamy do ognia. Sól do smaku. Gotuj ryż do miękkości. Ryż powinien okazać się kruchy. Rozbij jajko kurze na gotowy ryż, wymieszaj.
2. Podczas gotowania ryżu zajmijmy się bakłażanem. Ponieważ bakłażany są suszone, należy je gotować na parze. Aby to zrobić, włóż bakłażana do miski, zalej wrzącą wodą, przykryj pokrywką, pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę, smaż bakłażany na oleju roślinnym przez 3-5 minut.
3. Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Pomidory myjemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój paprykę w drobną kostkę. Rozłóż przygotowane warzywa na bakłażany, kontynuuj smażenie.
4. Dodaj adjika i kolendrę do warzyw, wlej 150-200 ml wody, gotuj na wolnym ogniu, aż ciecz całkowicie odparuje. Obierz czosnek z łuski, przepuść przez prasę. Rozłóż kleik czosnkowy w mieszance warzywnej, sól do smaku, wymieszaj.
5. Przygotuj sos. Smażyć mąkę na suchej patelni do lekkiego złotego odcienia. Następnie wlej mleko i dodaj kawałek zmiękczonego masła, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka. Trzymaj w ogniu, aż zgęstnieje, około 2-3 minut. A teraz zdejmij z ognia, dodaj szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej i sól do smaku.
6. W naczyniu do pieczenia rozprowadzamy ryż, ubijamy. Następnie rozprowadzamy duszone warzywa, a także ubijamy. Wlać przygotowany biały sos. Zetrzyj ser, obficie posyp powierzchnię zapiekanki.
7. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni, pieczemy przez 10 minut. Dobrze jest gotować zapiekankę w dzielonej formie do ciast. Krawędź można na końcu usunąć i podać zapiekankę na stole w bardzo pięknej formie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Suszone bakłażany - 202 kcal/100g