skład / składniki
metoda gotowania
przed rozpoczęciem gotowania tego włoskiego dania przygotowujemy składniki:
- kiełbasę kroimy w plasterki,
- cebulę obieramy i drobno posiekamy,
- obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem,
- umyj bazylię, osusz serwetkami i drobno posiekaj (zostawiamy część gałązek do dekoracji gotowego dania plus trochę posiekanych liści-w tym samym celu ) ,
- umyj pomidory, osusz serwetką. Pomidory do tego dania najlepiej wybrać odmiany Perino - są miniaturowe, dość twarde, mięsiste,
- trzy parmezan na grubej tarce.
a teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania potrawy:
1. Wlej wodę do dużego rondla, dodaj sól, umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wlej Penne, wymieszaj i zmniejsz ogrzewanie do średniego. Gotuj makaron do Al Dente - stopień gotowości, dosłownie przetłumaczony jako "na ząbek". To znaczy, gdy w środku pasta pozostaje niejako niedogotowana, szorstka. Spuść wodę z garnka.
2. Kładziemy dużą patelnię na dużym ogniu, wkładamy do niej posiekaną kiełbasę i smażymy przez 3 minuty, stale mieszając. W tym czasie kiełbasa stanie się brązowa. Za pomocą łyżki cedzakowej przenosimy kiełbasę na talerz i odsączamy stopiony tłuszcz z patelni.
3. Przywróć patelnię do ognia, dodaj do niej cebulę i czosnek. Mieszając, gotuj je przez 5 minut-cebula powinna zmięknąć. Rozłóż pomidory (w całości) i kiełbasę, gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej śmietanę, ponownie wymieszaj i zagotuj. Gotuj wszystko razem przez 2 minuty (aż sos zgęstnieje).
4. Włóż SOS penne i posiekaną bazylię, wymieszaj. Penne układamy na talerzach do serwowania, posypujemy startym parmezanem, posiekaną bazylią i dekorujemy całymi gałązkami.
natychmiast podawaj do stołu.Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Penne - 330 kcal/100g