Penne z sosem

Przygotuj pyszne danie kuchni włoskiej! Spodoba ci się! Penne z sosem to danie smaczne, piękne i jasne. Gotowanie to przyjemność, ponieważ poświęca się minimum wysiłku i czasu, a wynik jest imponujący. Najważniejsze jest, aby wybrać wysokiej jakości Włoski makaron. To bogate w smaki i jasne letnie kolory danie można podawać jako rodzinny obiad lub jako ucztę dla gości.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 3 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 47 % 7 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przed rozpoczęciem gotowania tego włoskiego dania przygotowujemy składniki:

- kiełbasę kroimy w plasterki,

- cebulę obieramy i drobno posiekamy,

- obierz ząbki czosnku i posiekaj nożem,

- umyj bazylię, osusz serwetkami i drobno posiekaj (zostawiamy część gałązek do dekoracji gotowego dania plus trochę posiekanych liści-w tym samym celu ) ,

- umyj pomidory, osusz serwetką. Pomidory do tego dania najlepiej wybrać odmiany Perino - są miniaturowe, dość twarde, mięsiste,

- trzy parmezan na grubej tarce.

a teraz możesz przejść bezpośrednio do gotowania potrawy:

1. Wlej wodę do dużego rondla, dodaj sól, umieść na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, wlej Penne, wymieszaj i zmniejsz ogrzewanie do średniego. Gotuj makaron do Al Dente - stopień gotowości, dosłownie przetłumaczony jako "na ząbek". To znaczy, gdy w środku pasta pozostaje niejako niedogotowana, szorstka. Spuść wodę z garnka.

2. Kładziemy dużą patelnię na dużym ogniu, wkładamy do niej posiekaną kiełbasę i smażymy przez 3 minuty, stale mieszając. W tym czasie kiełbasa stanie się brązowa. Za pomocą łyżki cedzakowej przenosimy kiełbasę na talerz i odsączamy stopiony tłuszcz z patelni.

3. Przywróć patelnię do ognia, dodaj do niej cebulę i czosnek. Mieszając, gotuj je przez 5 minut-cebula powinna zmięknąć. Rozłóż pomidory (w całości) i kiełbasę, gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy, wszystko dobrze wymieszaj. Wlej śmietanę, ponownie wymieszaj i zagotuj. Gotuj wszystko razem przez 2 minuty (aż sos zgęstnieje).

4. Włóż SOS penne i posiekaną bazylię, wymieszaj. Penne układamy na talerzach do serwowania, posypujemy startym parmezanem, posiekaną bazylią i dekorujemy całymi gałązkami.

natychmiast podawaj do stołu.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa osobna - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Penne - 330   kcal/100g

Podobne przepisy