skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej wodę do dużego rondla, dodaj sól i umieść ją na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do średniego i wlej Penne do wody. Lepiej jest wziąć makaron dobrej jakości, najlepiej włoski. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zwykle czas gotowania wynosi 8-10 minut. Makaron należy ugotować do stanu "al dente" - gdy makaron jest już prawie gotowy, ale wewnątrz zachowuje pewną twardość. Włóż makaron do durszlaka, a następnie wróć do rondla.
2. Obierz czosnek, a następnie posiekaj. Myjemy chili, odcinamy łodygę, obieramy nasiona, a następnie cienko kroimy miąższ. Jeśli pieprz jest mały-w kółko, jeśli jest duży-pokrój koła na kilka kolejnych części. Umyj zieloną cebulę i pietruszkę, wytrzyj nadmiar wilgoci serwetkami. Drobno posiekaj pietruszkę, pokrój zieloną cebulę na kawałki 3 cm, umyj szpinak i podziel na liście, osusz serwetkami. Trzy parmezan na grubej tarce.
3. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej jedną trzecią oliwy z oliwek. Gdy się rozgrzeje, włóż bułkę tartą na patelnię i gotuj przez minutę, stale mieszając. Bułka tarta powinna stać się lekko brązowawa. Dodaj chili i czosnek na patelnię, gotuj wszystko razem przez 3 minuty, nie przestając mieszać. W tym czasie na bułce tartej powinna pojawić się złota skorupa. Zdejmij patelnię z ognia, włóż jej zawartość do miski, wymieszaj ze świeżą skórką z cytryny, solą i czarnym pieprzem.
4. Wlej pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię, a następnie wróć do średniego ognia. Rozłóż penne i szpinak, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez minutę (lub do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć). Dodaj cebulę, parmezan, pietruszkę, wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia.
5. Rozłóż Penne ze szpinakiem na porcjach, udekoruj bułką tartą na wierzchu i natychmiast podawaj.
jest bardzo smaczny i apetyczny!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Penne - 330 kcal/100g