Penne ze szpinakiem

Kolacja po włosku? Bardzo proste z tym przepisem! Penne ze szpinakiem jest łatwe i szybkie w przygotowaniu! Penne to rodzaj włoskiego makaronu w kształcie tuby. Wybór makaronu do tego dania musi być wysokiej jakości i gotować do stanu al dente. Połączenie makaronu ze szpinakiem i innymi ziołami, parmezanem, bułką tartą i skórką z cytryny daje po prostu doskonały i bardzo harmonijny smak. Prawdziwie restauracyjne danie we własnej kuchni!
FiodorownaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
70 kcal
IG: 82 / 0 / 18

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Wlej wodę do dużego rondla, dodaj sól i umieść ją na dużym ogniu. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do średniego i wlej Penne do wody. Lepiej jest wziąć makaron dobrej jakości, najlepiej włoski. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, zwykle czas gotowania wynosi 8-10 minut. Makaron należy ugotować do stanu "al dente" - gdy makaron jest już prawie gotowy, ale wewnątrz zachowuje pewną twardość. Włóż makaron do durszlaka, a następnie wróć do rondla.

2. Obierz czosnek, a następnie posiekaj. Myjemy chili, odcinamy łodygę, obieramy nasiona, a następnie cienko kroimy miąższ. Jeśli pieprz jest mały-w kółko, jeśli jest duży-pokrój koła na kilka kolejnych części. Umyj zieloną cebulę i pietruszkę, wytrzyj nadmiar wilgoci serwetkami. Drobno posiekaj pietruszkę, pokrój zieloną cebulę na kawałki 3 cm, umyj szpinak i podziel na liście, osusz serwetkami. Trzy parmezan na grubej tarce.

3. Umieść dużą patelnię na średnim ogniu, wlej do niej jedną trzecią oliwy z oliwek. Gdy się rozgrzeje, włóż bułkę tartą na patelnię i gotuj przez minutę, stale mieszając. Bułka tarta powinna stać się lekko brązowawa. Dodaj chili i czosnek na patelnię, gotuj wszystko razem przez 3 minuty, nie przestając mieszać. W tym czasie na bułce tartej powinna pojawić się złota skorupa. Zdejmij patelnię z ognia, włóż jej zawartość do miski, wymieszaj ze świeżą skórką z cytryny, solą i czarnym pieprzem.

4. Wlej pozostałą oliwę z oliwek na tę samą patelnię, a następnie wróć do średniego ognia. Rozłóż penne i szpinak, wymieszaj i gotuj wszystko razem przez minutę (lub do momentu, aż szpinak zacznie więdnąć). Dodaj cebulę, parmezan, pietruszkę, wymieszaj wszystko i zdejmij z ognia.

5. Rozłóż Penne ze szpinakiem na porcjach, udekoruj bułką tartą na wierzchu i natychmiast podawaj.

jest bardzo smaczny i apetyczny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Penne - 330   kcal/100g

Podobne przepisy