zupa piwna bez ziemniaków
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Wymieszaj jasne i ciemne piwo, włóż do niego skórkę z cytryny, podpal i zagotuj.
2. Rozcieńczyć 1 łyżkę. l mąka w 30 ml zimnego mleka i dodać do zupy.
3. Wymieszaj jajko z 1 łyżką mąki, dodaj 20 ml mleka, wymieszaj i włóż do zupy.
4. Włóż miód i sól do zupy.
5. Gotuj przez 5 minut i zdejmij z ognia.
6. Ubij żółtko z 2 łyżkami zupy i wlej z powrotem do naszej zupy piwnej. Podczas serwowania można posypać ziołami. Grzanki z taką zupą też są dobre.
miłego powrotu do zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g