ziemniaki smażone z cukrem po duńsku
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
najpierw umieść ziemniaki w garnku ze słoną wodą i gotuj. Zajmie to 10-15 minut. Ostudzić i oczyścić ze skóry.
następnie w dużym rondlu z trzema łyżkami wody rozpuść cukier i zacznij delikatnie podgrzewać patelnię na małym ogniu. Gdy roztwór odparuje i zamieni się w syrop, dodaj tam ziemniaki. Następnie smaż go, aż pokryje się złotą skórką, a następnie dodaj masło i smaż przez kolejne 10 minut. Oto danie i gotowe. Można go podawać na stole. Smacznego.
następnie w dużym rondlu z trzema łyżkami wody rozpuść cukier i zacznij delikatnie podgrzewać patelnię na małym ogniu. Gdy roztwór odparuje i zamieni się w syrop, dodaj tam ziemniaki. Następnie smaż go, aż pokryje się złotą skórką, a następnie dodaj masło i smaż przez kolejne 10 minut. Oto danie i gotowe. Można go podawać na stole. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g