skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na ogórki, zwłaszcza jeśli przygotowujesz sałatkę zimą. Teraz o każdej porze roku możesz kupić dobrej jakości warzywa i owoce, więc preferuj małe ogórki z dużą ilością pryszczów i wyraźnym zapachem świeżości. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu w zależności od gustu: z 10% sałatka będzie łatwiejsza, z 30% - bardziej satysfakcjonująca.
Krok 2:
Dobrze umyj ogórki. Jeśli masz warzywa sklepowe, najlepiej użyć specjalnej szczotki i środka do mycia warzyw i owoców. Warzywa sklepowe są traktowane różnymi gazami i parafiną, więc wszystko to należy zmyć.
Krok 3:
Odetnij tyłki ogórków. Pokrój go na pół koła. Zasadniczo możesz użyć dowolnego rodzaju cięcia, od cienkich kółek po małe kostki - nie ma to wpływu na smak.
Krok 4:
Dobrze umyj warzywa, pamiętaj, aby je wysuszyć - w przeciwnym razie przyklei się do noża. Posiekaj warzywa w dowolny dogodny sposób. Ostatnio używam do tego nożyczek kuchennych - bardzo wygodne. Chcę również zauważyć, że absolutnie nie musi to być koperek - zmieści się każda świeża zieleń. Może wolisz kolendrę i pietruszkę, a dla kogoś idealną zielenią będzie zielona cebula lub rukola. Wybierz według własnych upodobań!
Krok 5:
Połącz koperek, ogórki, dodaj posiekany czosnek. Wolę zetrzeć czosnek na drobnej tarce, ale można go posiekać nożem lub przepuścić przez prasę. W przypadku braku świeżego czosnku można również użyć czosnku w proszku. Na tym etapie możesz również dodać do sałatki ulubione przyprawy i przyprawy. Ktoś woli pieprz taką sałatkę, a ktoś wręcz przeciwnie, dodać słodką paprykę.
Krok 6:
Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną, najlepiej gęstą, domową. W przypadku braku kwaśnej śmietany możesz wziąć lekki jogurt, na przykład grecki. Lub po prostu dopraw majonezem. Sprawdź sałatkę pod kątem soli - sól do smaku.
Krok 7:
Podawaj taką sałatkę z mięsem, rybą lub jako samodzielne danie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g