skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić majonez na mleku i jajach? Przygotuj i odmierz wszystkie produkty. Muszą mieć temperaturę pokojową, więc lepiej je wcześniej wyjąć z lodówki. Jeśli nie ma na to czasu, włóż jajko na krótko do ciepłej wody i podgrzej mleko. Jajko umyć i osuszyć papierową serwetką.
Krok 2:
Wlej mleko i olej roślinny do miski blendera. Pamiętaj, że twoje naczynia również muszą mieć temperaturę pokojową, aby wszystko działało.
Krok 3:
Ubij miksturę przez chwilę blenderem, aż płyny dobrze się połączą.
Krok 4:
W innym naczyniu ubij surowe jajko kurze, dodaj cukier, sok z cytryny i musztardę.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj jajko z innymi składnikami, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Zacznij ubijać masę jajeczną blenderem na wysokich obrotach, stopniowo wlewając do niej mieszankę mleczno-maślaną. Ubijam blenderem zanurzeniowym.
Krok 7:
Ubijaj, aż masa zgęstnieje - zajmie to trochę czasu. W rezultacie powinieneś mieć gęsty, gładki domowy majonez.
lepiej jest wziąć mleko do przygotowania majonezu z maksymalnym procentem tłuszczu, jeśli jest domowej roboty, najpierw zagotuj. Polecam rafinowany olej, nierafinowany ma zbyt ostry smak. Idealnie byłoby wziąć oczywiście oliwkę, ale zrobi to zwykły Słonecznik. Jeśli chcesz zastąpić jaja kurze przepiórczymi, weź cztery przepiórki na jednego kurczaka. Ostrość majonezu będzie zależeć od ostrości musztardy, więc skup się na swoim smaku. Możesz również dodać sól do smaku. I zastąp sok z cytryny octem, wystarczy wziąć go trochę mniej. Lepiej jest gotować domowy majonez natychmiast przed podaniem, ponieważ nie jest przechowywany przez długi czas, ale jeśli nagle pozostanie trochę sosu, przetrwa dzień lub dwa w lodówce, ale nie więcej. Majonez może się łuszczyć podczas przechowywania, ale można to łatwo naprawić, mieszając go trzepaczką. Jeśli nagle sos nie zgęstnieje,możesz uratować sytuację. Najpierw spróbuj włożyć majonez do zamrażarki na 10 minut, a następnie ponownie go ubij. Nie pomogło? Następnie dodaj kolejne jajko, a najlepiej jedno lub dwa żółtka. Powinno pomóc. Jeśli Wszystko inne zawiedzie, będziesz musiał zagęścić sos mąką lub skrobią.
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g