Domowa musztarda na ogórkowej solance w proszku

bardzo proste i łatwe, pikantne, ze zwykłych produktów! Domową musztardę na ogórkowej solance z proszku wymieszasz w 5 minut. Ale musi parzyć przez noc, aby smaki się wzmocniły, a smak poprawił się. Takiej pysznej musztardy jeszcze nie próbowałeś!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 36 % 12 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 8 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową musztardę na ogórkowej solance z proszku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Potrzebujesz tylko trzech składników-musztardy w proszku, rafinowanego oleju roślinnego i solanki. Solanka może być całkowicie dowolna. Może to być ogórek, pomidor lub kapusta. Im bogatszy i ostrzejszy, tym jaśniejszy będzie smak gotowej musztardy. Proszek musztardowy weź tylko świeży

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż proszek musztardowy do miski i stopniowo wlej rozgrzaną solankę, wymieszaj. Nie wlewaj całej solanki do miski na raz, trudno będzie ją natychmiast wymieszać bez grudek i nie będziesz w stanie kontrolować jej gęstości. Ponieważ solanka ma już wystarczająco dużo smaku, nie trzeba dodawać soli, cukru ani octu. Ale jeśli chcesz, możesz uczynić go bardziej interesującym w smaku, dodając ostrą paprykę, mus jabłkowy, sos pomidorowy lub miód.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do miski na musztardę i wymieszaj. Olej roślinny zmiękczy smak gotowej musztardy i sprawi, że będzie aksamitna. Dzięki niemu łatwiej będzie go nakładać i rozmazywać podczas jedzenia. Możesz także dodać gałkę muszkatołową lub zmielone goździki. Złożyć do słoika, szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8 godzin do zaparzenia. Następnie włóż do lodówki i tam przechowuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smacznego i aplikacji.

jeśli chcesz, aby musztarda była mocna i energiczna, weź tylko świeży proszek musztardowy, ponieważ podczas przechowywania traci swój smak i zamiast energicznej możesz uzyskać po prostu gorycz. Ale nie martw się zbytnio, ponieważ taka musztarda jest idealna do gotowania mięsa lub dowolnego drobiu. 

domowa musztarda w solance jest idealna do marynowania mięsa, można ją dodawać do gotowania sosów lub podawać z galaretką i galaretką. Można go nakładać na chleb i podawać do pierwszych dań. 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Solanka - 1   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy