skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domową musztardę na ogórkowej solance z proszku? Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki do gotowania. Potrzebujesz tylko trzech składników-musztardy w proszku, rafinowanego oleju roślinnego i solanki. Solanka może być całkowicie dowolna. Może to być ogórek, pomidor lub kapusta. Im bogatszy i ostrzejszy, tym jaśniejszy będzie smak gotowej musztardy. Proszek musztardowy weź tylko świeży
Krok 2:
Włóż proszek musztardowy do miski i stopniowo wlej rozgrzaną solankę, wymieszaj. Nie wlewaj całej solanki do miski na raz, trudno będzie ją natychmiast wymieszać bez grudek i nie będziesz w stanie kontrolować jej gęstości. Ponieważ solanka ma już wystarczająco dużo smaku, nie trzeba dodawać soli, cukru ani octu. Ale jeśli chcesz, możesz uczynić go bardziej interesującym w smaku, dodając ostrą paprykę, mus jabłkowy, sos pomidorowy lub miód.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do miski na musztardę i wymieszaj. Olej roślinny zmiękczy smak gotowej musztardy i sprawi, że będzie aksamitna. Dzięki niemu łatwiej będzie go nakładać i rozmazywać podczas jedzenia. Możesz także dodać gałkę muszkatołową lub zmielone goździki. Złożyć do słoika, szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 8 godzin do zaparzenia. Następnie włóż do lodówki i tam przechowuj.
Krok 4:
Smacznego i aplikacji.
jeśli chcesz, aby musztarda była mocna i energiczna, weź tylko świeży proszek musztardowy, ponieważ podczas przechowywania traci swój smak i zamiast energicznej możesz uzyskać po prostu gorycz. Ale nie martw się zbytnio, ponieważ taka musztarda jest idealna do gotowania mięsa lub dowolnego drobiu.
domowa musztarda w solance jest idealna do marynowania mięsa, można ją dodawać do gotowania sosów lub podawać z galaretką i galaretką. Można go nakładać na chleb i podawać do pierwszych dań.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g