skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Owsianka: ryż wsypać do garnka z dużą ilością wrzącej wody, gotować7-8 min.Usuń nasiona kardamonu z pudełek, włóż do moździerza, dodaj goździki i cynamon, zmiażdż na proszek.Wlej mleko do małego rondla z grubym dnem, zagotuj na średnim ogniu.Włóż ryż, sól do smaku i mieszając gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
Krok 2:
Dodaj cukier i zmielone przyprawy, wymieszaj, zamknij pokrywkę. Doprowadzić owsiankę do gotowości w łaźni wodnej, umieszczając na dużym rondlu, w jednej trzeciej wypełnionym wrzącą wodą, 10-15 minut.
Krok 3:
Dla zraz śliwki zalać ciepłą wodą przez 10-20 minut. (w zależności od miękkości), następnie osuszyć i posiekać. Oddziel białko od żółtka, ubij białko w bujną pianę. Dodaj żółtko, ubite białko do ciepłej owsianki i dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Z powstałej masy zrób ciasta o grubości około 1 cm, połóż śliwki na środku, połącz krawędzie i nadaj zrazom owalny kształt. Smażyć na patelni do miękkości, obtaczając bułkę tartą, w dobrze rozgrzanym ghee na złoty kolor ze wszystkich stron, 5-7 min. Finita! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g