skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Weź świeże, gruntowe bakłażany, najlepiej nowe zbiory-takie owoce są zwykle małe i mają matową skórkę.
Krok 2:
Umyj bakłażany, odetnij łodygę i pokrój w dowolny sposób na średniej wielkości kawałki. Miałem małe bakłażany i pokroiłem je na pół koła. Wcześniej, aby wyeliminować gorycz, bakłażany moczono w słonej wodzie. Teraz obecne odmiany tego warzywa nie wymagają moczenia, ponieważ nie mają goryczy.
Krok 3:
Posyp bakłażany 3 łyżkami skrobi. Dzięki temu będą chrupiące i nie wchłoną nadmiaru oleju. Skrobia może być dowolna: kukurydziana i ziemniaczana.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny: może to być dowolny olej roślinny, ale ponieważ będziemy na nim smażyć, olej musi być rafinowany. Dodaj bakłażana.
Krok 5:
Smaż bakłażany, aż będą chrupiące ze wszystkich stron, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjmij bakłażany z patelni.
Krok 6:
Cebulę i jeden ząbek czosnku obrać i pokroić w kostkę.
Krok 7:
Dodaj do tej samej patelni i smaż na złoty kolor, około 5 minut.
Krok 8:
Usuń nasiona ze słodkiej papryki i pokrój w paski, lepiej zostawić papryczkę chili w całości, aby nie wypuszczać nasion papryki chili - wtedy danie nie będzie tak ostre.
Krok 9:
Dodaj obie papryki na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Krok 10:
Włóż bakłażany na patelnię i wszystko wymieszaj.
Krok 11:
W międzyczasie przygotuj marynatę. Dodaj miód do sosu sojowego. Weź sos sojowy z naturalnej fermentacji, a miód jest pożądany w płynnych odmianach.
Krok 12:
Dodaj pozostałą skrobię.
Krok 13:
Dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać nożem.
Krok 14:
Wymieszaj marynatę, aż będzie gładka, aby nie było grudek skrobi.
Krok 15:
Wlej gotową marynatę na patelnię.
Krok 16:
Umyj i posiekaj kolendrę. Dodaj do patelni, wszystko wymieszaj.
Krok 17:
Posyp gotowe danie sezamem.
Krok 18:
Podawaj natychmiast. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g