bakłażan pieczony w skrobi w marynacie z sosu sojowego

aromatyczne, chrupiące bakłażany z warzywami! Bakłażany smażone w skrobi w marynacie z sosu sojowego i miodu z warzywami i ziarnami sezamu! Dania są bardzo proste w przygotowaniu, ale tutaj niebieskie są uzyskiwane z nowym niezwykłym smakiem!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 76 % 22 g
103 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Weź świeże, gruntowe bakłażany, najlepiej nowe zbiory-takie owoce są zwykle małe i mają matową skórkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, odetnij łodygę i pokrój w dowolny sposób na średniej wielkości kawałki. Miałem małe bakłażany i pokroiłem je na pół koła. Wcześniej, aby wyeliminować gorycz, bakłażany moczono w słonej wodzie. Teraz obecne odmiany tego warzywa nie wymagają moczenia, ponieważ nie mają goryczy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posyp bakłażany 3 łyżkami skrobi. Dzięki temu będą chrupiące i nie wchłoną nadmiaru oleju. Skrobia może być dowolna: kukurydziana i ziemniaczana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny: może to być dowolny olej roślinny, ale ponieważ będziemy na nim smażyć, olej musi być rafinowany. Dodaj bakłażana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż bakłażany, aż będą chrupiące ze wszystkich stron, od czasu do czasu mieszając. Następnie wyjmij bakłażany z patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę i jeden ząbek czosnku obrać i pokroić w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do tej samej patelni i smaż na złoty kolor, około 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń nasiona ze słodkiej papryki i pokrój w paski, lepiej zostawić papryczkę chili w całości, aby nie wypuszczać nasion papryki chili - wtedy danie nie będzie tak ostre.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj obie papryki na patelnię i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż bakłażany na patelnię i wszystko wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W międzyczasie przygotuj marynatę. Dodaj miód do sosu sojowego. Weź sos sojowy z naturalnej fermentacji, a miód jest pożądany w płynnych odmianach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pozostałą skrobię.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj posiekany czosnek. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz zetrzeć czosnek na drobnej tarce lub posiekać nożem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj marynatę, aż będzie gładka, aby nie było grudek skrobi.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej gotową marynatę na patelnię.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umyj i posiekaj kolendrę. Dodaj do patelni, wszystko wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp gotowe danie sezamem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj natychmiast. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy