kwas chlebowy z owsa w domu

zdrowy, pyszny napój, który doskonale gasi pragnienie! Bardzo przydatny napój, który można zrobić w bardzo prosty sposób w domu. Latem ugasi pragnienie i, w przeciwieństwie do wątpliwych napojów gazowanych w sklepie z barwnikami, przyniesie również korzyści ciału i poprawi zdrowie!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 5 g
26 kcal
IG: 0 / 50 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować kwas owsiany w domu, potrzebujemy oczywiście owsa pełnoziarnistego. Może być zarówno ze skórą, jak i bez skóry. Nie mam.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Będziemy również potrzebować cukru i wody pitnej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie spłucz owies ze wszystkich zanieczyszczeń pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej go do butelki. Wziąłem 2 litry. Do tej objętości dodaj 3-4 łyżki cukru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej 2 litry wody pitnej. Smak kwasu zależy również od wody. Lepiej nie używać przegotowanej wody z kranu. Bardziej odpowiednia jest oczyszczona woda pitna. Przykryj gazą i umieść w miejscu, w którym bezpośrednie światło słoneczne nie spadnie na naszą butelkę. I zostawiamy go na 3-5 dni do fermentacji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Oto nasz zakwas po pierwszym dniu fermentacji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    To nasz zakwas po czterech dniach fermentacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej cały płyn z butelki na 4-5 dni, gdy trwa aktywna fermentacja. Nie będziemy jej pić. Pozostaje nam owies - to zakwas dla naszego przyszłego kwasu chlebowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie wlej 2 litry wody pitnej do sfermentowanego owsa. Dodaj 3-4 łyżki cukru. Dobrze wymieszaj. Przykryj gazą i ponownie umieść w miejscu, w którym bezpośrednie światło słoneczne nie dostanie się, a kwas chlebowy będzie można pić za jeden dzień. Można go spuścić i schłodzić, a do owsa ponownie dodać wodę i cukier.

gotowy kwas chlebowy jest przechowywany w lodówce nie dłużej niż 2 dni. Potem nadtlenkuje i może być trochę gorzki.
zakwas będzie działał przez kolejne 2-3 miesiące. Tak więc przez całe lato zapewnisz sobie pyszny i zdrowy napój, który doskonale gasi pragnienie.
możesz dodać miód zamiast cukru. To będzie jeszcze bardziej przydatne. W jednym zakwasie można na przemian miód i cukier podczas dodawania nowej wody.
jeśli dodasz cukier, możesz dodać małą garść rodzynek do koloru. Jeśli miód, nie musisz niczego uzupełniać.
szybkość dojrzewania kwasu zależy od ilości pobranego owsa. Im mniej owsa, tym dłużej dojrzewa kwas chlebowy. Możesz więc dostosować ilość kwasu chlebowego, który otrzymujesz, porównując z ilością, którą masz czas na picie.
kwas Owsiany oczyszcza nerki i wątrobę oraz odmładza skórę twarzy.
więc regularnie spożywaj kwas owsiany i bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy