skład / składniki
metoda gotowania
dokładnie spłucz indyka pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie usuń ewentualne pestki i usuń skórę, jeśli taka istnieje.
ponieważ mięso z indyka jest dość grube i mięsiste, nie zaleca się smażenia go w jednym kawałku. Istnieje ryzyko, że w środku filet pozostanie surowy, a po bokach się rozgotuje. Dlatego należy go wyciąć. Aby to zrobić, połóż filet z indyka na dużej desce i ostrym nożem do krojenia mięsa pokrój kawałek fileta na dwie równe połowy. W takim przypadku nóż powinien poruszać się równolegle do stołu lub deski. W takim przypadku otrzymasz dwa mniej więcej równe kawałki indyka, które później staną się apetycznymi stekami.
aby mięso było soczyste i smaczne, należy je marynować przed smażeniem. Liście estragonu i bazylii należy umyć wodą i wysuszyć, rozkładając na ręczniku papierowym. Następnie drobno posiekaj warzywa i włóż je do dużego pojemnika.
obierz czosnek, opłucz i przepuść przez prasę. A także dodaj do pojemnika z ziołami. Wlej tam sól i pieprz.
wlej oliwę z oliwek do pojemnika i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. To będzie marynata z indyka.
zanurz pokrojone steki z indyka w pojemniku z marynatą i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni mięsa po obu stronach. Następnie włóż mięso do lodówki na 5-6 godzin marynowania (możesz przez całą noc).
po dostatecznym marynowaniu mięsa możesz zacząć je smażyć. Aby to zrobić, wyjmij steki z lodówki i usuń resztki marynaty, jeśli to możliwe.
umieść patelnię grillową na kuchence i podgrzej ją do żądanej temperatury. Następnie ułóż steki z indyka na gorącej powierzchni i smaż mięso przez około 8 minut z każdej strony. Gotowość steku można sprawdzić za pomocą termometru kulinarnego - jego wartość w najgrubszej części kawałka powinna wynosić co najmniej 65 stopni Celsjusza.
gotowe steki z indyka posyp pokruszonym estragonem i skrop świeżym sokiem z cytryny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g