skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek zróbmy ciasto. Dodaj drożdże i cukier do ciepłego mleka.
Krok 2:
Wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.
Krok 3:
W dużej misce wymieszaj śmietanę (wziąłem 15% tłuszczu) i ciepłą wodę. Wlej olej roślinny i wymieszaj.
Krok 4:
Wbij jajko, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj ciasto, wymieszaj.
Krok 6:
Przesiać połowę mąki, wymieszać.
Krok 7:
Dodaj sól i ponownie lekko wymieszaj.
Krok 8:
Przesiać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno przylega do dłoni, dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj, ciasto powinno być lepkie, ale nie za bardzo.
Krok 9:
Przykryj ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 10:
W tym czasie przygotujemy nadzienie. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Wysyłamy na patelnię, napełniamy wodą, aby przykryła ziemniaki, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Podpalamy, po zagotowaniu wody gotujemy przez 20 minut.
Krok 11:
Gotowe ziemniaki ugniatamy widelcem. Tym razem zrobiłam dwa nadzienia - jeden z grzybami, drugi bez - tylko z ziemniakami i cebulą, więc podzieliłam ziemniaki na pół.
Krok 12:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 13:
Pieczarki kroimy w drobną kostkę.
Krok 14:
Dodaj 1 łyżeczkę oleju roślinnego i 5 gramów masła do rozgrzanej patelni.
Krok 15:
Dodaj cebulę.
Krok 16:
Smażyć na złoty kolor na dużym ogniu, około 3 minut.
Krok 17:
Przenieś smażoną cebulę do ziemniaków.
Krok 18:
Na tej samej patelni usmaż pieczarki z 1 łyżeczką oleju roślinnego i 5 gramami masła.
Krok 19:
Smażyć na dużym ogniu przez około 4-5 minut.
Krok 20:
Dodaj grzyby do ziemniaków. Sól i pieprz do smaku nadzienie i wymieszaj.
Krok 21:
Połóż ciasto na powierzchni roboczej i podziel na 15 równych części (dostałem 15 kulek o wadze około 42 gramów).
Krok 22:
Przykryj kulki ciasta folią spożywczą, aby się nie zacierały podczas rzeźbienia ciast.
Krok 23:
Bierzemy kulkę ciasta i rozciągamy ją palcami, tworząc okrąg lub owal.
Krok 24:
Rozłóż około 1 łyżeczki nadzienia na środku ciasta.
Krok 25:
Ściśnij krawędzie. Powtarzamy to z resztą.
Krok 26:
Ubij 1 jajko.
Krok 27:
Za pomocą pędzla nasmaruj wierzch ciast.
Krok 28:
Pieczemy placki w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 20 minut.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g