placki z ziemniakami i pieczarkami w piekarniku

miękkie, delikatne i bardzo smaczne! Bardzo miękkie i delikatne ciasto na placki, najlepsze, jakie próbowałem! Nadaje się do każdego nadzienia, nawet słodkiego! Przygotowanie jest bardzo łatwe, jestem pewien, że każdy to zrobi! :)
nordiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 24 % 10 g
węglowodany 61 % 25 g
209 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek zróbmy ciasto. Dodaj drożdże i cukier do ciepłego mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W dużej misce wymieszaj śmietanę (wziąłem 15% tłuszczu) i ciepłą wodę. Wlej olej roślinny i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbij jajko, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ciasto, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiać połowę mąki, wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i ponownie lekko wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiać pozostałą mąkę i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno przylega do dłoni, dodaj trochę więcej mąki, ale nie przesadzaj, ciasto powinno być lepkie, ale nie za bardzo.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj ciasto folią spożywczą lub ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W tym czasie przygotujemy nadzienie. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę. Wysyłamy na patelnię, napełniamy wodą, aby przykryła ziemniaki, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Podpalamy, po zagotowaniu wody gotujemy przez 20 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ziemniaki ugniatamy widelcem. Tym razem zrobiłam dwa nadzienia - jeden z grzybami, drugi bez - tylko z ziemniakami i cebulą, więc podzieliłam ziemniaki na pół.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Drobno posiekaj cebulę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pieczarki kroimy w drobną kostkę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj 1 łyżeczkę oleju roślinnego i 5 gramów masła do rozgrzanej patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj cebulę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smażyć na złoty kolor na dużym ogniu, około 3 minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś smażoną cebulę do ziemniaków.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na tej samej patelni usmaż pieczarki z 1 łyżeczką oleju roślinnego i 5 gramami masła.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smażyć na dużym ogniu przez około 4-5 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj grzyby do ziemniaków. Sól i pieprz do smaku nadzienie i wymieszaj.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Połóż ciasto na powierzchni roboczej i podziel na 15 równych części (dostałem 15 kulek o wadze około 42 gramów).

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Przykryj kulki ciasta folią spożywczą, aby się nie zacierały podczas rzeźbienia ciast.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Bierzemy kulkę ciasta i rozciągamy ją palcami, tworząc okrąg lub owal.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż około 1 łyżeczki nadzienia na środku ciasta.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ściśnij krawędzie. Powtarzamy to z resztą.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ubij 1 jajko.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Za pomocą pędzla nasmaruj wierzch ciast.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Pieczemy placki w piekarniku rozgrzanym do 180 przez 20 minut.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy